România va fi lovită de vijelii puternice! ANM: Rafalele vor depăși 100 km pe oră

În acest context, meteorologii au actualizat joi, 5 august, avertizările de caniculă și au emis noi atenționări Cod galben și portocaliu pentru vremea rea în aproape toată România. Printre aceste avertizări se află un Cod portocaliu de furtună în majoritatea județelor.

Astfel, primul Cod galben este valabil pentru ziua de joi și anunță disconfort termic ridicat și caniculă în sudul și sud-estul țării. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități iar temperaturile maxime se vor situa între 34 și 38 de grade.

Joi este în vigoare și un Cod portocaliu de disconfort termic

De asemenea, joi este în vigoare și un Cod portocaliu de disconfort termic deosebit de accentuat. În județele Olt, Teleorman, Giurgiu și Călărași disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Simultan, temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade.

Totodată, o altă avertizare Cod galben intră în vigoare joi la ora 21.00 și durează până vineri la ora 6.00. Aceasta vizează județele Tulcea și Constanța, unde vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25-30 l/mp, potrivit informațiilor transmise de ANM.

O avertizare Cod portocaliu va fi în vigoare de joi ora 12:00 până vineri ora 6:00 și anunță vijelii puternice, grindină de medii și mari dimensiuni, dar averse torențiale în toată țara, cu excepția județelor Tulcea și Constanța.

Vineri va fi în vigoare o informare meteo de instabilitate atmosferică

La început în Banat, Crișana, Maramureș, iar după-amiaza și noaptea mai ales în Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80-100 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină, îndeosebi de medii și mari dimensiuni. Cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și pe alocuri 40-60 l/mp.

Mai mult, vineri va fi în vigoare o informare meteo de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În estul și sud-estul țării, dar și în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25-40 l/mp, conform ANM.

Sursa foto: Dreamstime