Vreme anormală în următoarele zile

Vreme ciudată în România. După ninsori și ger urmează ploi și temperaturi ridicate în aproape toată țara. Florinela Georgescu, director de prognoză la ANM, a spus la ce să ne așteptăm.

Georgescu a menționat că prognoza vremii pentru mâine indică condiții închise în sud-est și centrul țării, cu nori, precipitații slabe, polei și ceață în zonele joase. Se prognozează începerea precipitațiilor în vestul țării de mâine seară, iar până miercuri se așteaptă precipitații mixte – ploi, lapoviță și ninsoare în special în zonele vestice, nordice și centrale.

„Rămâne acest aspect al vremii și mâine, mai ales în partea de sud-est și de centru a teritoriului, în zonele joase vor fi nori, precipitații slabe, condiții de polei și ceață. De mâine seară vor începe precipitațiile în partea de vest a țării. Până miercuri vor fi precipitații mixte – ploi, lapoviță, ninsoare la munte, dar mai ales în zonele vestice, nordice și centrale”, a spus Georgescu la Digi24.

Potrivit acesteia, vin câteva zile mai calde, când temperaturile maxime vor ajunge chiar și la 12-14 grade Celsius.

„De mâine începem să intrăm iarăși sub influența unei formațiuni ciclonice dinspre Oceanul Atlantic. Se dezvoltă foarte repede, avansează foarte repede peste continent. Va influența vremea în următoarele zile, cu precipitații mixte, pentru că vremea se încălzește”, a spus meteorologul.

Potrivit lui Georgescu, în următoarele zile, regiunile vestice – Banat, Crișana, Maramureș, ar putea înregistra cantități semnificative de precipitații. Se preconizează că joi va ploua în toată țara, urmând să se restrângă către regiunile sudice odată cu o ușoară răcire ce va fi simțită în săptămâna viitoare. Există posibilitatea unei schimbări majore de vreme în weekendul următor.

„Ne bucurăm că va fi mai cald, dar trebuie un pic de atenție pentru regiunile vestice, pentru că Banatul, Crișana, Maramureșul pot acumula în aceste 3 zile cantități de apă mai însemnate. Pe de altă parte, precipitațiile ar putea cuprinde joi toată țara, apoi să se restrângă spre regiunile sudice, odată cu declanșarea unui proces de ușoară răcire, o răcire pe care o vom simți săptămâna cealaltă. Este posibil ca weekendul viitor să avem o schimbare mai importantă a vremii”, a spus Georgescu.

Temperaturile cresc

Potrivit meteorologului ANM, temperaturile vor înregistra o creștere semnificativă în cursul săptămânii viitoare. Astfel, începând de marți sau miercuri, este posibil să avem temperaturi maxime de până la 12-14°C. Acestea valori sunt mai ridicate decât cele obișnuite pentru începutul lunii decembrie.

Cu toate acestea, înainte de această încălzire, ne așteptăm la câteva zile cu vreme mai rece și închisă. De asemenea, stratul proaspăt de zăpadă, care s-a depus, va persista în special în zona de est a țării.

Un aspect deosebit de important trebuie luat în considerare pentru la noapte și pentru ziua de mâine, dar și pentru ziua de poimâine. Meteorologul ANM avertizează că ceața își va face apariția în zonele cu altitudini mai joase. Această ceață poate persista chiar și pe timpul zilei și poate fi însoțită de precipitații mixte, ceea ce poate favoriza formarea de polei.

Pe de altă parte, în regiunea Dobrogea se vor înregistra în continuare unele intensificări ale vântului.