Se schimbă vremea în România

Vremea este în schimbare drastică. În ziua de sâmbătă, 2 decembrie, temperaturile ating valori ridicate, între 18 și 21 de grade Celsius. Cu toate acestea, începând de duminică, schimbările meteorologice sunt semnificative. Specialiștii în meteorologie prognozează o răcire accentuată, iar în perioada imediat următoare, ploi și ninsori vor reveni, afectând din nou întreaga țară. Acesta este anunțul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția condițiilor meteorologice în România.

”Chiar și a doua zi din luna decembrie va fi una foarte călduroasă, pentru că temperaturile rămân ridicate, 21 de grade posibil în sudul Dobrogei dar și valori mai ridicate în dealurile subcarpatice ale Munteniei.

Inclusiv în Capitală ne așteptăm să consemnăm valori în jurul a 18 grade și minime pozitive pe parcursul nopților și dimineților pentru primele două zile din luna decembrie.”

Vine gerul de duminică

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a declarat la Antena 3 CNN că, de duminică, se va înregistra o răcire semnificativă. Cu accent sporit în regiunile intracarpatice. Ea a menționat că temperaturile maxime nu vor depăși 5 – 6 grade Celsius, iar minimele vor fi preponderent negative. Ele vor coborî până spre -11 grade în zonele depresionare și ajungând la cel mult 1 – 2 grade în zona litoralului.

În ceea ce privește a doua parte a săptămânii viitoare, Elena Mateescu a avertizat că va apărea un nou episod de ploi și ninsori în România.

Sâmbătă, vremea va fi mai caldă decât de obicei pentru această perioadă. Cu excepția nord-estului țării, unde se așteaptă o temperatură apropiată de normal. Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 grade în nordul Moldovei și 21 de grade în sudul Dobrogei și în dealurile subcarpatice ale Munteniei. Temperaturile minime se vor situa între -3 și 12 grade.

Vor fi ploi și burniță

Conform ANM, cerul va fi variabil pe parcursul zilei. Doar în mod izolat sunt prognozate ploi slabe sau burniță. Spre seară și noaptea, înnorările vor afecta în special jumătatea vestică a țării, unde se așteaptă ploi pe arii relativ extinse. În nord-vest și la altitudini mari la munte, se prevăd precipitații mixte spre dimineață.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare ziua la munte, în vest și local în estul țării, cu viteze în general de 44 – 55 km/h. Noaptea, în majoritatea zonelor, cele mai mari viteze vor fi înregistrate în zona montană înaltă, unde rafalele vor depăși 80 – 90 km/h. Pe alocuri, se așteaptă formarea ceții.

În București, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 18 grade. Iar cea minimă va fi de 7…9 grade. Precipitațiile cuprind toate regiunile.

„Duminică, 3 decembrie, vremea se schimbă radical. Se va răci, mai accentuat în jumătatea nord-vestică a teritoriului. Cerul va avea înnorări temporare şi local vor fi precipitaţii, în general slabe, mai ales sub formă de ploaie în regiunile sud-estice, mixte în vest, nord-vest, centru şi în dealurile subcarpatice ale Olteniei şi Munteniei şi predominant ninsori la munte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în sudul ţării şi pe crestele montane, îndeosebi ale Carpaţilor Orientali, dar local şi în centrul şi estul teritoriului. Temperaturile maxime se vor situa între 0 şi 15 grade, iar cele minime în general între -8 şi 2 grade.

În Capitală, valorile termice vor scădea faţă de ziua anterioară, astfel cã temperatura maximă va fi de 11…12 grade, iar cea minimă de 0…2 grade. Cerul va fi noros şi temporar va ploua slab, iar vântul va sufla în general moderat” a mai spus Elena Mateescu.