Ei au evaluat 5 indicatori ai somnului de calitate, inclusiv durata somnului și întâmpinarea dificultăților de a adormi.

Așa au descoperit că persoanele care au obținut rezultate bune la toți cei 5 indicatori au avut un risc cu 30% mai scăzut de moarte prematură, potrivit site-ului Forumului Economic Mondial.

Potrivit acestui studiu recent, durata somnului și ora la care ne culcăm ar putea să ne prelungească viața. Echipa de cercetare din SUA a analizat datele aparținând unui număr de 170.000 de persoane din Sondajul National de Sănătate.

Toți au răspuns la întrebări legate de obiceiurile de somn și, pentru că au reușit să facă legătura între participanți la National Death Index, au putut examina potențialele legături dintre calitatea somnului și mortalitate.

Echipa a evaluat cinci indicatori ai somnului de calitate

  1. Durata somnului de șapte până la opt ore
  2. Întâmpinarea unor dificultăți de a adormi nu mai mult de două ori pe săptămână
  3. Întâmpinarea unor probleme mai mari de a adormi nu mai mult de două ori pe săptămână
  4. Modul în care se iau/ nu se iau medicamente pentru somn
  5. Dacă cei analizați s-au simțit mai odihniți când s-au trezit, cel puțin cinci zile pe săptămână

În funcție de răspunsurile respondenților, fiecare indicator a primit un scor zero sau unu. Un scor total de cinci a indicat cea mai înaltă calitate a somnului.

Un somn sănătos este cheia longevității

Alți factori de risc, cum ar fi statutul socio-economic scăzut, fumatul și consumul de alcool au fost analizați. Rezultatele sugerează că din toate decesele, 8% ar putea fi atribuite unor modele de somn slabe.

Totodată, persoanele care au prezentat toate cele cinci obiceiuri de somn sănătoase au avut cu 30% mai puține șanse de a muri prematur din orice motiv. De asemenea, au avut cu 21% mai puține șanse de a muri mai devreme din cauza bolilor cardiovasculare și cu 19% mai puține șanse de a muri din cauza cancerului. Au existat și diferențe distincte între genuri.

Bărbații cu toate cele cinci obiceiuri sănătoase de somn au avut o speranță de viață cu 4,7 ani mai mare decât cei care nu au prezentat niciunul sau doar unul dintre cele cinci obiceiuri. Pentru femei, diferența a fost de doar 2,4 ani.

Tiparele bune de somn pot stimula imunitatea și creativitatea

Cercetătorii spun că vor fi necesare mai multe investigații pentru a explora diferența dintre sexe și modul în care poate crește speranța de viață pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Studiul se adaugă la o bază de dovezi care leagă tiparele de somn – și alte alegeri pozitive ale stilului de viață – cu beneficiile somnului pentru sănătate.

Printre problemele de sănătate pe care lipsa somnului le poate genera se numără apariția și reapariția depresiei, probabilitatea declanșării bolii Alzheimer și apariția hipertensiunii arteriale și a bolilor de inimă.

Problemele de somn și declinul cognitiv, legate de criterii demografice

Oamenii de știință au observat că problemele de somn și declinul cognitiv sunt legate de criterii demografice, cum ar fi vârsta, sexul și educația. În plus, durata scurtă de somn este considerată drept factor de risc genetic pentru demență.

Și alte cercetări anterioare au scos la iveală că lipsa unui somn de calitate suficient, pe timpul nopții, poate duce la un risc crescut de demență.

Cel mai alarmant este că, după cum sugerează studiile, această pierdere a somnului, chiar și dacă încercăm să recuperăm pe timpul zilei, poate duce la riscuri mari de a suferi de tulburări neurodegenerative, inclusiv Alzheimer și Parkinson.