Acest obicei poate perturba ciclul normal al somnului și poate afecta calitatea generală a somnului, potrivit RealSimple.

Care sunt riscurile consumului de cafea noaptea

Pentru cei predispuși la probleme de somn și/sau anxietate, consumul de cafea pe timp de noapte poate pune probleme. Medicul Stephen Schlichter explică faptul că aceasta „poate crește starea de veghe și anxietatea” – reacții care sunt probabil legate de niveluri crescute de cortizol (un hormon de stres) din cafea.

Deși cafeaua ne ajută să avem energie în timpul zilei, poate contribui la perturbarea somnului, mai ales atunci când este consumată aproape de ora de culcare. Schlichter subliniază că „somnul adecvat și odihnitor este important pentru sănătatea generală” și, prin urmare trebuie luat în serios.

De ce este riscant să beți cafea înainte de culcare

„Adenozina este o moleculă care provoacă somnul, pe care creierul o produce în timp ce ești treaz”, explică dr. Ajay Sampat, neurolog la UC Davis Health. Când cofeina se leagă de acești receptori din creier, reduce efectele de adenozină care induc somnul și oferă o bombă de energie, determinându-vă să rămâneți treji”, subliniază el.

În timp ce efectele cofeinei sunt mai puternice în prima oră după consum, poate dura destul de mult până când va fi eliminată de organism. Având în vedere acest lucru, specialiștii spun că este oarecum riscant să beți cafea înainte de culcare, dacă vreți să nu aveți probleme de somn.

Cât de mult rămâne cafeina în organism

Cofeina poate rămâne în organism ore în șir și poate afecta somnul multă vreme după ce efectele sale stimulante se epuizează. Cât de mult rămâne în organism depinde de viteza cu care metabolizați cofeina.

Dacă metabolizați rapid cofeina, este posibil să puteți continua să beți cafea și mai târziu în cursul zilei decât cei care metabolizează cofeina într-un ritm mai lent. Potrivit medicului Dan Reardon, ar trebui să încetați să beți cafea începând cu ora 12 p.m. dacă metabolizați mai lent cofeina.

Efectele asupra nivelului de zahăr din sânge

În același timp, experții atrag atenția că prea multă cofeină poate duce la intoxicație cu cafeină. Aceasta se caracterizează prin nervozitate, urinare frecventă, insomnie, mâini și picioare reci, probleme intestinale și, uneori, halucinații.

Unii oameni simt simptomele intoxicației cu cofeină chiar și după ce au băut doar 250 mg pe zi. De asemenea, efectele cafelei asupra nivelului de zahăr din sânge rămân subiect de controversă pentru cercetători.

Cofeina poate crește nivelul zahărului din sânge prin reducerea temporară a sensibilității la insulină, susțin studii recente, deși altele sugerează că anumiți compuși din cafea pot îmbunătăți metabolismul glucozei și pot reduce riscul de diabet de tip 2.