Potrivit noilor cercetări, cei care au spus că beau zilnic o cantitate „moderată” de cafea au avut mai puține șanse de a fi diagnosticați cu accident vascular cerebral. Cu toate acestea, există unele greșeli pe care le puteți face și care pot avea efecte secundare dezastruoase, care includ riscul apariției unor afecțiuni neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson, potrivit TimesnowNews.

Așa cum au arătat unele studii, pe lângă îmbunătățirea atenției, concentrării și a dispoziției, cafeaua are efecte antioxidante și anti-inflamatorii și reduce riscul apariției unor afecțiuni neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson. Toate aceste beneficii se pot obține câtă vreme cafeaua este băută în mod corect. Se pare că există un mod corect, dar și unul greșit, de a face acest lucru, iar acesta din urmă poate fi un pericol pentru sănătate, în special pentru creier. Iată care sunt modurile greșite de a bea cafea:

Prea multă cafea

Neagră, la presa franceză sau cappuccino, cafeaua este bună pentru sănătate atâta timp cât este băută cu moderație. Potrivit unui studiu publicat în Nutritional Neuroscience Journal, consumul a mai mult de șase cești de cafea pe zi este asociat cu un volum total mai mic al creierului și un risc mai mare, cu 53%, de demență și alte boli degenerative. Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) spune că adulții sănătoși ar trebui să bea în jur de 400 de mg de cofeină, adică aproximativ 4 cești de cafea pe zi.

Bem cafeaua seara, târziu

Deși cafeaua ne scapă de somnolență și ne dă energie, dacă este băută seara, aproape de culcare, ne face irascibili. Cofeina rămâne în sânge mult timp după ultima înghițitură, provocând probleme de somn. Potrivit Institutului Național de Sănătate, efectele pe termen lung cresc acumularea de beta-amiloid, o proteină din creier legată de tulburările cognitive și boala Alzheimer. Experții recomandă să nu se bea cafea cu cel puțin șase ore înainte de culcare.

Adăugarea zahărului

Zahărul, indiferent de cantitate, este asociat cu o funcție cognitivă deficitară, hipertensiune arterială, diabet și probleme cardiace. Potrivit unui studiu din ”Clinical Interventions in Aging”, consumul excesiv de zahăr poate micșora creierul, afectând conectivitatea funcțională a acestui organ. Puteți începe prin a reduce, treptat, lingurițele de zahăr pe care le puneți în ceașca de cafea, după care renunțați cu totul.

Uitați să vă hidratați

Dacă sunteți un mare consumator de cafea, încercați să beți în același timp și cât mai multă apă. Cafeaua este diuretică și duce la deshidratare, iar aceasta este asociată cu o serie de efecte dăunătoare asupra sănătății: oboseală, durerile de cap și afectarea funcției cognitive.