Secretul unui somn odihnitor. Cercetarea a fost condusă de o echipă de la Universitatea din Chicago și Universitatea Columbia din New York și face legătura între consumul de fructe și legume în timpul zilei și calitatea somnului din aceeași noapte.
Un consum mare mai mare de fructe și legume este o opțiune ideală dacă nu vrem să devenim dependenți de somnifere: este ieftin, natural și nu este nevoie de rețetă. În plus, beneficiați și de toate celelalte beneficii ale acestor alimente.
Secretul unui somn odihnitor. „Asocierile temporale și rezultatele măsurate obiectiv din acest studiu reprezintă pași cruciali pentru umplerea unui gol în cunoștințele importante despre sănătatea publică”, spune Esra Tasali, specialist în somnologie la Universitatea din Chicago.
Secretul unui somn odihnitor, descoperit de cercetătorii americani
Cercetarea a implicat 34 de tineri adulți sănătoși, cărora li s-a cerut să-și înregistreze obiceiurile alimentare timp de până la o săptămână. Dispozitivele purtabile au fost apoi folosite pentru a verifica fragmentarea somnului: în esență, cât de des se trezesc oamenii sau trec între fazele de somn.
Cercetătorii au descoperit că participanții care au consumat mai multe fructe și legume au avut tendința de a avea un somn mai odihnitor. Același lucru a fost valabil și pentru cei care au consumat mai mulți carbohidrați sănătoși, cum ar fi cerealele integrale.
Carbohidrații și fibrele din fructe și legume au cel mai puternic efect
Cercetătorii cred că carbohidrații și fibrele din fructe și legume au cel mai puternic efect. Printr-o abordare de modelare statistică, cercetătorii sugerează că un consum de cinci căni de fructe și legume pe zi ar putea îmbunătăți calitatea somnului cu 16%. O cană ar fi echivalentul a 8 căpșuni mari, un cartof mediu sau 22 de struguri.
„16% reprezintă o diferență semnificativă”, spune Tasali. „Este remarcabil că o schimbare atât de semnificativă a putut fi observată în mai puțin de 24 de ore”, subliniază el.
Deși datele nu sunt suficiente pentru a demonstra o legătură directă între cauză și efect – alți factori, cum ar fi venitul, ar fi putut influența atât dieta, cât și somnul – echipa a descoperit o relație semnificativă în acest caz.
O dietă bună este legată de un somn bun
Acest lucru se potrivește și cu ceea ce se știa anterior: o dietă bună este legată de un somn bun. Este o asociere logică, sănătatea fiind strâns legată de cât de mult odihnim și de ceea ce consumăm.
De asemenea, este posibil să existe un fel de buclă de feedback aici – pe care studiile suplimentare ar putea-o analiza mai îndeaproape – deoarece cercetările sugerează că un somn prost ne predispune la poftă de alimente nesănătoase.
”Ceea ce putem spune cu siguranță despre somn este că mulți factori contribuie la calitatea acestuia, fie că este vorba de temperatura corpului sau de momentul în care dormim. Este ceva cu care mulți dintre noi ne confruntăm, așa că diferite abordări pentru îmbunătățirea somnului sunt întotdeauna binevenite”, spun autorii studiului.
„Oamenii mă întreabă mereu dacă există lucruri pe care le pot mânca și care să îi pot ajuta să doarmă mai bine”, spune Marie-Pierre St-Onge, nutriționist la Universitatea Columbia. „Schimbările mici pot avea un impact asupra somnului”, explică ea.