Relaţia tot mai strânsă Vladimir Putin – Xi Jinping agită apele la Londra

Apropierea tot mai mare dintre Vladimir Putin şi Xi Jinping îi îngrijorează pe britanici. Cel mai nou avertisment a venit duminică, 19 mai, din partea ministrului Apărării de la Londra.

Grant Shapps și-a exprimat duminică profunda îngrijorare față de recenta consolidare a relațiilor diplomatice dintre președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin.

Ministrul britanic a afirmat că aceasta reprezintă o amenințare la adresa democrației, scriu jurnaliştii agenţiei Reuters.

Demnitarul a menţionat că vorbim despre două ţări, China şi Rusia, care nu cred în democraţie.

„Sunt extrem de îngrijorat de acest lucru, deoarece, amintiţi-vă, acestea sunt două ţări care nu cred în democraţie”, a fost declaraţia oferită de Grant Shapps pentru Sky News.

El spune că Vladimir Putin şi Xi Jinping ar putea avea intenţia de a-şi răspândi sistemul pe care îl pun la cale în întreaga lume. În acest caz, însăşi modul de viaţa occidental va fi ameninţat în mod direct, spune Shapps.

„Dacă avem această situaţie şi ei încearcă să-şi răspândească sistemul în restul lumii, trebuie să vedem şi să avem ochii larg deschişi că aceasta este o ameninţare directă pentru modul nostru de viaţă”, a adăugat ministrul britanic al Apărării.

Rusia China
SURSA FOTO: Dreamstime

China şi Rusia vorbesc despre un parteneriat fără limite”

Întâlnirea de săptămâna aceasta dintre Vladimir Putin şi Xi Jinping a transmis Occidentului intenția celor două țări de a-și aprofunda parteneriatul fără limite”.

Totuși, acest parteneriat este inegal, deoarece dependența economică a Rusiei de China a crescut considerabil după invadarea Ucrainei și izolarea sa de Occident.

Liderul rus a sosit joi la Beijing pentru o vizită de stat, considerată un moment de solidaritate între cele două națiuni. Putin a fost primit cu o ceremonie fastuoasă, iar declarația comună a celor două țări subliniază parteneriatul lor „fără limite”.

„Este de importanță crucială ca relațiile dintre Rusia și China să nu fie oportuniste și să nu fie direcționate împotriva nimănui”, a fost mesajul preşedintelui Vladimir Putin.

Cei doi lideri își propun să combată „mentalitatea de Război Rece” și „hegemonia unilaterală” care ar veni din partea americanilor.

Şi Statele Unite au o poziţie asemănătoare cu cea a ministrului britanic al Apărării. SUA consideră alianța dintre China și Rusia reprezintă cea mai mare amenințare la adresa Occidentului. Considerentele sunt economice, dar sunt îngrijorări mari şi din cauza cooperării militare dintre Moscova şi Beijing.