Tesla a dezvoltat planuri pentru înfiinţarea unui centru de date în China

În cadrul acestui efort, Tesla a întocmit planuri pentru instituirea unui centru de date în China, destinat antrenării algoritmului esențial pentru vehiculele complet autonome, conform a două surse care au cerut să-și păstreze anonimatul deoarece planul este încă confidențial.

Până în prezent, Tesla s-a axat pe obținerea aprobării autorităților de reglementare chineze pentru a transfera datele generate de vehiculele sale electrice din China în afara țării, în cadrul sistemului său „Full Self Driving” (FSD), conform informațiilor oferite de cele două surse și a unei alte persoane familiarizate cu situația.

Nu este clar dacă Tesla va continua să exploreze ambele opțiuni pentru gestionarea datelor din China – transferul de date și instituirea unui centru de date local – sau dacă are în plan dezvoltarea de strategii paralele pentru a acoperi diferite scenarii.

Eforturile depuse de Tesla subliniază rapiditatea adaptării producătorului de vehicule electrice, care își îndreaptă atenția către inteligența artificială într-un moment în care cererea pentru vehicule electrice a încetinit și concurența a devenit mai acerbă.

Încercarea sa de a valorifica mai intens datele provenite de la vehiculele din China pentru dezvoltarea inteligenței artificiale în scopul conducere autonomă survine într-un moment în care guvernul SUA a încercat să limiteze transferul de tehnologie AI de la companiile americane către China.

Tesla nu a reuşit să ofere versiunea completă a FSD

Tesla nu a reușit să ofere versiunea completă a sistemului său Full Self-Driving (FSD), care costă echivalentul a aproape 9.000 de dolari, în China.

O piață mai largă pentru FSD în China ar putea stimula veniturile și profiturile producătorului auto, într-un moment în care ambele sunt presate de competiția cu rivalii chinezi precum BYD.

Tesla nu a răspuns la cererea de comentarii.

Înființarea unui centru de date în China pentru dezvoltarea FSD ar presupune colaborarea Tesla cu un partener chinez, conform a două surse.

De asemenea, există o posibilă problemă legată de aprovizionarea cu hardware.

Tesla a purtat discuții cu Nvidia despre achiziționarea de unități de procesare grafică pentru un centru de date din China, conform uneia dintre surse, care a fost informată cu privire la aceste discuții.

Sancțiunile impuse de SUA interzic Nvidia și partenerilor săi să vândă cele mai avansate cipuri în China. Nvidia a refuzat să comenteze dacă a avut discuții cu Tesla.

Gigantul ar putea să investească într-un centru de date în China

Campania Tesla pentru a utiliza mai mult datele din China a fost accelerată în timpul unei vizite agitate a lui Musk la Beijing luna trecută, când s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt, inclusiv cu premierul Li Qiang.

În timpul întâlnirii sale cu Li, Musk a încercat să obțină aprobările necesare pentru transferul de date al Tesla, au dezvăluit două surse.

Perspectiva ca Tesla să investească într-un centru de date în China a crescut, au adăugat acestea.

De asemenea, Musk a discutat posibilitatea ca Tesla să ofere licențe pentru sistemele sale Full Self-Driving (FSD) producătorilor chinezi de vehicule electrice, a dezvăluit o altă persoană.

În aprilie, Musk a menționat că Tesla era în discuții cu un alt „mare” producător auto pentru a acorda licențe FSD, fără a dezvălui numele acestuia.

Biroul de Informații al Consiliului de Stat al Chinei nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

China, cea mai mare piață auto din lume, deține o flotă vastă de mașini echipate cu senzori capabili să colecteze date din orașele aglomerate, cu modele de trafic complexe, ceea ce face ca datele generate acolo să fie extrem de valoroase pentru producătorii auto și furnizorii de inteligență artificială.

Musk și-a exprimat anterior opoziția față de un centru de date în China, susținând că transferul de date către Statele Unite este cea mai eficientă opțiune, au afirmat două persoane.