Vladimir Putin i-a luat în vizor! Doi opozanți aflați în exil au fost puși pe lista neagră

Este vorba despre fostul campion la şah Garry Kasparov şi fostul oligarh Mihail Hodorkovski. Ministerul rus de Justiție informează că aceștia au fost desemnați vineri, 20 mai, drept „agenţi ai străinătății” în Rusia.

Această etichetă, care aminteşte de „duşmanii poporului” din perioada sovietică, este folosită pe scara largă împotriva opozanţilor, jurnaliştilor şi activiştilor pentru drepturile omului acuzaţi că desfăşoară activităţi politice finanţate din străinătate, potrivit informațiilor transmise de afp.com

Cei doi opozanți se află sub ameninţarea unor grave sancţiun

Trebuie menționat că persoanele considerate drept „agenţi ai străinătăţii” sunt supuse la numeroase constrângeri și se află sub ameninţarea unor grave sancţiuni. Mai mult, ele trebuie să indice acest statut în toate publicaţiile lor.

În lista actualizată de pe site-ul său, Ministerul rus de Justiţiei susţine că Mihail Hodorkovski, 58 de ani, şi Garry Kasparov, 59 de ani, au „surse” din Ucraina pentru a-şi finanţa activităţile.

Totodată, fostul campion mondial la şah, Garry Kasparov este opozant de multă vreme al preşedintelui Vladimir Putin şi trăieşte în exil în SUA de aproape zece ani. La rândul său, Mihail Hodorkovski a fost unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Rusia în anii 1990, înainte de a intra în opoziţie cu Kremlinul când Vladimir Putin a venit la putere în 2000.

Acesta a stat zece ani în închisoare, între 2003 şi 2013, şi de atunci trăieşte în exil. Ani de zile, el a finanţat printre altele, în Rusia, organizaţia de opoziţie Open Russia care s-a dizolvat în mai 2021 în faţa represiunii în creştere.

Un fost spion și comandant spune că Rusia nu are nicio șansă să câștige războiul

În altă ordine de idei, un fost spion și comandant care a jucat un rol esențial în declanșarea conflictului inițial din Ucraina consideră că Rusia nu are nicio șansă să câștige războiul din Ucraina, chiar dacă reușește să pună mâna pe tot Donbasul în următoarele săptămâni.

Igor Strelkov a oferit o evaluare uimitoare a efortului de război al lui Vladimir Putin, spunând că unitățile ruse suferă „pierderi uriașe”, fiind încolțite de o apărare ucraineană bine sudată, în timp ce soldații ruși au în frunte comandanți care „lasă mult de dorit”.

În ciuda faptului că Rusia a obținut câteva victorii pe frontul Donbasului în ultimele zile, cucerind orașele din jurul Popansei și încercuind Severodonețk, Strelkov spune că Ucraina mobilizează rapid noi trupe, se înarmează și mai bine cu arme occidentale și caută noi poziții defensive care vor fi greu de depășit.

„Este „fără sens să speri la o victorie” fără o mobilizare generală a armatei Rusiei, susține Strelkov, ceea ce Putin refuză să facă, deoarece e amăgit de oamenii de lângă el, care îi spun că victoria este încă posibilă. Câtă vreme va rămâne rupt de realitate, „nimic nu se va schimba, iar când se va schimba va fi prea târziu pentru a mai face ceva”, adaugă el.