Armata Rusiei nu își poate atinge obiectivele militare

„Rusia este într-o situație în care nu poate să își atingă obiectivele nici măcar în est sau în sud. Există o discrepanță între nivelul de ambiție politică pe care Kremlinul îl manifestă în continuare: revenirea Ucrainei în sfera de influență.

Acesta a fost obiectivul războiului. A eșuat lamentabil pe terenul de luptă. Această diferență crescândă între nivelul de ambiție și realitățile din teren este o preocupare.

Pentru că apare frustrare, apar decizii ad-hoc, și mai apare ceva ce se întâmplă în regimurile autoritare, frica de a spune șefului despre realitățile din teren.

Ce vedem în acest moment este o pierdere de suflu a ofensivei rusești, în anumite zone trupele rusești încep să sape tranșee pe linii defensive, ceea ce arată începutul unei alte etape a războiului. Încep să atace infrastructuri economice și civile”, a declarat Mircea Geoană, vineri seară, la Digi24.

Ucraina a primit artilerie de ultimă generație

„Partea ucraineană a început să aibă elemente de contraofensivă în anumite zone, au primit echipamente necesare. Observăm că au început să primească artilerie de ultimă generație cu rază mai lungă. Astăzi, pentru ambițiile militare declarate este clar că trupele sunt insuficiente. Pentru un asalt ai nevoie de un raport de 3 la 1 și acum pare ca deja lucrurile încep să se echilibreze. În acest moment nu există capacități militare de a reveni la planul inițial. Încearcă să fixeze acele câștiguri, să invoce referendumuri pentru a crea o nouă realitate politică”, a adăugat secretarul general adjunct al NATO.

„Sunt foarte mulți cetățeni ucraineni deportați către Rusia. Știm că sunt duși în zone foarte îndepărtate de tristă amintire. Este clar o intenție de a schimba demografia. Ceea ce vedem de la ucraineni, și îi susținem, este dorința lor de a-și recupera aceste teritorii cucerite. S-au lovit de o nucă tare. Ucraina este o nucă tare, occidentul este o nucă și mai tare.

Este cred și o frustrare la adresa propriei organizări militare. Au pierdut sute de ofițeri și există multă contestare la nivelul deciziei. Există și o frustrare legat de eroismul ucrainenilor. Frustrarea aceasta este în mai multe direcții și e un semn că planul inițial este departe de a fi realizat”, a explicat Mircea Geoană.

Mircea Geoană, despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO

După ce și-a exprimat punctul de vedere despre războiul din Ucraina, Mircea Geoană a vorbit despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

„Este o decizie istorică, după 200 de ani de neutralitate și fără război. Este o continuare a consecințelor total opuse a intențiilor inițiale ale domnului Putin. Noi avem deja o relație extrem de apropiată. Sunt cei mai apropiați și intimi parteneri ai NATO. NATO nu a făcut niciun fel de propagandă ca cele două țări să vină spre noi.

Au făcut o analiză, și-au dat probabil seama că Rusia e un jucător agresiv și imprevizibil și astfel au decis că pentru securitatea lor e mai bine în NATO. Finlanda și Suedia sunt modele de țări neutre. Ei cred cu tărie de rolul acesta al lor de a juca între blocuri, între actorii statali. Și cea mai interesantă modificare nu e a leadershipului politic ci a opiniei publice”, a spus Mircea Geoană.