Pe fondul crizei cererii din partea cumpărătorilor ruși și a problemelor grave de logistică, în urma sancțiunilor occidentale, vânzările de mașini ”Made in Rusia” au scăzut, luna trecută, cu 83,5%, potrivit datelor Asociației Întreprinderilor Europene (AEB), informează Dailymaverick.

„Aș dori să cer guvernului să spună ce măsuri rapide a luat pentru a sprijini industria auto și a stabiliza piața internă”, a declarat Putin într-o întâlnire cu oficiali ruși, difuzată de televiziunea de stat.

Guvernul ar trebui să vină cu un plan actualizat înainte 1 septembrie

Potrivit agenției Interfax, președintele Vladimir Putin a spus că guvernul ar trebui să vină cu un plan actualizat înainte de data de 1 septembrie. Ministrul Industriei și Comerțului, Denis Manturov, a declarat că Moscova va aloca 20,7 miliarde de ruble (377 de milioane de dolari) în acest an pentru a susține cererea de mașini, transmite Interfax.

„Este ceea ce ar trebui implementat în viitorul apropiat pentru a stimula piața tocmai pentru acele produse care pot fi furnizate consumatorilor noștri”, a precizat agenția rusă, citându-l pe Manturov.

Prețurile mașinilor au crescut cu aproape 50% de la începutul anului

Agenția rusă de statistică Rosstat spune că prețurile mașinilor au crescut cu aproape 50% de la începutul anului, diminuând cererea într-o țară în care veniturile gospodăriilor au scăzut dramatic, în timp ce inflația se apropie de maximele din ultimii 20 de ani.

În ultimele săptămâni, o serie de oficiali au avertizat cu privire la o posibilă scădere a cererii, care ar putea accentua criza economică, estimată deja ca fiind cea mai gravă din ultimele două decenii.

Industria auto este dependentă de investițiile și echipamentele străine

În ciuda eforturilor de a înlocui importurile unor piese, industria auto din Rusia este dependentă de investițiile și echipamentele străine.

Producătorul Lada Avtovaz, cel mai mare producător de mașini din Rusia, a oprit producția pentru mai bine de două luni, invocând o lipsă de piese electronice.

Luna trecută, gigantul auto francez Renault a încheiat un acord pentru a-și vinde pachetul majoritar de acțiuni din Avtovaz unui institut de știință rus, pentru suma simbolică de doar o rublă. Producătorul auto rusesc Avtovaz a reluat producția, dar compania a fost nevoită să elimine caracteristici de siguranță importante, inclusiv airbagurile, de pe cea mai recentă versiune a popularei mașini Lada.

Avtovaz a oprit producția mărcii Lada în martie și a concediat numeroși angajați, deoarece nu a mai putut cumpăra piese-cheie din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident, după invadarea Ucrainei. Dar, după decizia guvernului rus de a reduce reglementările de siguranță, liniile de asamblare au fost repornite.

Modelul Lada Granta nu va mai avea de airbaguri, sistem ABS sau control electronic al stabilității. Mașina nu îndeplinește nici standardele de emisii adoptate de mulți dintre vecinii Rusiei.

De asemenea, Interfax a anunțat că Rusia intenționează să producă la fosta fabrică Renault din Moscova mașini ale producătorului auto chinez JAC Motors sub marca „Moskvitch”, pe care a anunțat că o va relansa la scurt timp după preluarea activelor din țară a companiei franceze.