Vladimir Putin interzice folosirea de cuvinte străine

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care interzice, între altele, folosirea unor cuvinte străine, în cazul în care rusa este folosită ca limbă de stat – iar singurele excepţii fac cuvinte care nu au echivalent în rusă -, potrivit agenţiilor ruse de presă Tass şi RIA Novosti, relatează BFMTV.

EuroWeeklyNews anunţa, săptămâna trecută că această lege a trecut prin Parlament şi aprecia că Moscova vrea ca, prin acest text, să protejeze limba şi cultura rusă, care ar fi „ameninţate” de prezenţa unor cuvinte străine. Astfel, modificările vizează o lege din 2005 și sunt menite să protejeze și să sprijine statutul de rus, potrivit unui text postat pe site-ul guvernului de la Moscova.

De când a lansat invazia în Ucraina, în urmă cu un an, Putin a declarat că vrea să protejeze Rusia de ceea ce el numește un Occident „degenerat” care, potrivit lui, încearcă să distrugă țara.

Legea introduce concepte ca „dicţionare normative”, gramatici şi cărţi de referinţă care urmează să stabilească norme ale limbii ruse ca limbă de stat.

„Atunci când se utilizează limba rusă ca limbă de stat a Federației Ruse, nu este permisă utilizarea cuvintelor și expresiilor care nu corespund normelor limbii ruse moderne … cu excepția cuvintelor străine care nu au echivalente corespunzătoare utilizate pe scară largă în limba rusă„, se arată în textul legii.

Limba rusă, obligatorie în anumite domenii

Agenţiile de presă scriu că, în anumite domenii, folosirea limbii ruse ca limbă de stat este obligatorie. Între aceste sectoare, agenţia oficială rusă de presă Tass enumeră educaţia, presa, porţiuni ale culturii şi administraţiile.

Textele şi documentele urmează să fie publicate până la 1 ianuarie 2025, declară agenţiei RIA Novosti preşedinta Comisiei Culturii din Duma de Stat, Elena Iampolsakaia.

De asemenea, urmează să fie editat un nou dicţionar, care să stabilească cuvintele străine care vor putea să fie folosite în continuare.

Problema limbii ruse este foarte importantă la Moscova. În 2014, o lege ucraineană care retrăgea limbii ruse statutul de limbă oficială în anumite teritorii ucrainene, a contribuit la producerea unei fracturi cu Rusia, care a invadat ulterior Crimeea.