Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a rostit tradiţionalul discurs de Anul Nou adresat cetăţenilor ruși, pentru prima dată nu pe fundalul Kremlinului, ci înconjurat de militari, mulți dintre ei având pe uniforme distincţii de stat. Anul care a trecut a fost un an al „deciziilor dificile, necesare şi al pașilor majori” spre independența deplină a Rusiei, care, în prezent, se luptă pentru viitorul ei – a declarat, sâmbătă, președintele rus în discursul său de Anul Nou adresat rușilor.

După cum a explicat jurnaliştilor secretarul de presă al şefului statului rus, Dmitri Peskov, discursul a fost înregistrat la sediul Districtului Militar de Sud, unde Vladimir Putin a sosit în această dimineață.

Separat, într-un mesaj de condoleanţe transmis Papei Francisc şi făcut public de Kremlin, Putin a salutat memoria fostului papă Benedict al XVI-lea după decesul acestuia anunţat sâmbătă de Vatican.

„Benedict al XVI-lea a fost o personalitate religioasă şi de stat eminentă, un apărător hotărât al valorilor tradiţionale creştine”, a adăugat liderul de la Kremlin.

„Voi păstra pentru totdeauna amintiri luminoase cu el”, a mai spus Putin.

Despre rezultatele anului

„A fost un an al deciziilor dificile, necesare, al celor mai importanți pași către obținerea suveranității depline a Rusiei și consolidarea puternică a societății noastre”.

„Evenimentele cu adevărat cruciale, fatidice din 2022 au devenit o piatră de hotar care pune bazele viitorului comun al rușilor și adevăratei lor independențe: pentru aceasta luptăm astăzi”.

„A fost un an care a pus multe lucruri la locurile lor, a separat în mod clar curajul și eroismul de trădare și lașitate, a arătat că nu există o forţă mai înaltă decât dragostea pentru familie și prieteni, loialitatea față de prieteni și camarazi, devotamentul față de patrie”.

Despre agresiunea Occidentului

Occidentul a minţit ani de zile despre pace, de fapt se pregătea de agresiune: „Și astăzi recunoaște în mod deschis acest lucru, fără să se mai jeneze. Și se folosește cu cinism de Ucraina și de poporul ei pentru a slăbi și a diviza Rusia„.
Elitele occidentale au dat asigurări, în mod ipocrit, despre intențiile lor pașnice, inclusiv despre soluționarea conflictului din Donbas, dar de fapt „i-au încurajat în orice mod posibil pe neonaziști”.

Anul acesta, Occidentul a declarat Rusiei un „război real al sancțiunilor”: „Cei care l-au început se așteptau la distrugerea completă a industriei, finanțelor și transporturilor noastre. Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că noi toţi împreună am creat o rezervă certă de siguranță”.

Despre participanții la operațiunea militară

„Militarii ruși, luptătorii, voluntarii luptă acum pentru pământul lor natal, pentru adevăr și dreptate. Pentru ca garanțiile de pace și securitate pentru Rusia să fie asigurate în mod fiabil. Toți sunt eroii noștri şi lor le este cel mai greu acum”.

Autoritățile vor oferi tot sprijinul necesar familiilor acelor participanți la operațiune, care au murit în luptă: „Vom face tot posibilul pentru a ajuta familiile camarazilor noștri căzuți, ca să poată să-și crească copiii, să le oferim o educație decentă și să obțină o profesie”.

Vladimir Putin a mulțumit Armatei pentru serviciul curajos și a felicitat „tot personalul forțelor armate” de Anul Nou: „Întreaga noastră țară vastă este mândră de forța, rezistența și curajul dumneavoastră. Milioane de oameni vă sunt alături de voi cu sufletul și inima”. Și la masa de Anul Nou cu siguranță vor fi toasturi în cinstea voastră”.

Despre lupta pentru viitor

Acum, „principalul lucru este soarta Rusiei”, apărarea sa este „o datorie sacră față de strămoși și descendenți”. „Întotdeauna am știut, iar astăzi suntem din nou convinși că viitorul suveran, independent și sigur al Rusiei depinde doar de noi, de puterea și voința noastră!”

Lupta Rusiei pentru interesele sale și viitorul său va deveni „un exemplu inspirator pentru alte state în lupta lor pentru o ordine mondială multipolară justă”.