„Doar atunci când România va fi în Schengen, Europa va fi unită pe deplin!”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, luni seară, 19 decembrie, în Parlamentul României. Șeful Legislativului i-a mulțumit Robertei Metsola pentru mesajul puternic de solidaritate și unitate transmis poporului român în plenul Parlamentului României.

Comisia Europeană a arătat că statul de drept prezintă garanțiile de siguranță necesare în România

„Suntem la finalul unui an care va marca cu siguranță istoria Europei moderne. În luna februarie, Rusia a invadat Ucraina și a generat cea mai mare criză de securitate a generației noastre. Amenințarea valorilor și a propriului mod de viață erau lucruri care până atunci nu puteau fi luate în calcul. Dincolo de planul individual, a trebuit ca stat să ne confruntăm cu numeroase provocări logistice și economice. Iar acum, pe măsură ce iarna se adâncește, ne preocupă costurile ridicate ale facturilor la energie pentru cetățenii, industria și companiile noastre. Cu toate acestea, anul 2022 este și un an al speranței și al umanității. Este anul în care cetățenii europeni s-au remarcat printr-o solidaritate extraordinară cu ucrainenii- majoritatea mame cu copii, care au fugit din calea războiului. Este, de asemenea, anul în care state precum Republica Moldova, Ucraina și Georgia s-au apropiat mai mult ca niciodată de marea familie europeană.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, pentru țara noastră, anul 2022 este anul în care a fost ridicat Mecanismul de Verificare și Cooperare. Toate obiectivele au fost îndeplinite în mod corespunzător, iar raportul din noiembrie al Comisiei Europene arată fără niciun dubiu că statul de drept prezintă garanțiile de siguranță necesare în România.

România a ieșit definitiv încă de acum 33 de ani din spatele Cortinei de Fier

După 15 ani, ridicarea MCV este o realizare remarcabilă pentru care vreau să îi felicit pe toți cei implicați și să le mulțumesc pentru efortul pe care l-au făcut, a adăugat președintele Camerei Deputaților. „Stimată doamnă Președinte Metsola, sunteți unul dintre oamenii care știți cel mai bine ce înseamnă să lupți pentru dreptate. Ați fost una dintre vocile puternice care s-a ridicat împotriva injustiției atunci când una dintre conaționalele dumneavoastră a fost ucisă cu sânge rece. Într-un gest profund simbolic, ați refuzat categoric să dați mâna cu nedreptatea, cu corupția și cu minciuna. Ați luptat cu un sistem putred pentru că ați crezut ca este o cauză corectă. În definitiv, ați luptat pentru adevăr și pentru dreptate. Și asta v-a dat forța pentru a lupta până la capăt! De aceea, doamnă Președinte, cred că înțelegeți foarte bine lupta poporului român pentru dreptate. Iar astăzi dreptatea pentru noi înseamnă aderarea la spațiul Schengen, alături de frații și surorile noastre din Europa. Și sunt recunoscător că această luptă nu o purtăm singuri. Avem alături de noi Parlamentul European, Comisia Europeană și marea majoritate a statelor și guvernelor europene. Avem alături de noi parteneri puternici care au dat un mesaj ferm de susținere pentru România și pentru locul său în Europa.

Din păcate, guvernul de dreapta austriac a ales arbitrar și nejustificat să ignore munca și speranțele a milioane de români. Sunt convins că înainte să ridice ziduri inutile în această parte a Europei, cancelarul austriac ar trebui să își dărâme propriile ziduri de cinism și sfidare cu care s-a înconjurat în această perioadă. A închis irațional uși în fața prietenilor loiali, când singura ușă pe care trebuia să o închidă era în fața opresiunii, a tiraniei și a morții care se abate asupra Europei dinspre Kremlin. Spre deosebire de alții care încă șovăie, România a ieșit definitiv încă de acum 33 de ani din spatele Cortinei de Fier. Ne-am vindecat rănile anilor grei ai represiunii comuniste și ne-am ridicat ca mândră și puternică. Împreună – stat și societate, am făcut tot ceea ce trebuia pentru a fi pregătiți să ne luăm locul binemeritat la masa liderilor europeni. De aceea, cererea noastră de a fi membri ai spațiului Schengen este perfect legitimă. Și nu mă bazez când spun asta pe drumul luminos care se așterne în fața noastră, ci mă bazez pe drumul lung pe care l-am parcurs deja în spate.”, a adăugat Marcel Ciolacu.