În urmă cu câteva zile, preşedintele Franţei a declarat că intenţionează să-i telefoneze omologului său rus, Vladimir Putin, în legătură cu bombardamentele şi atacurile cu drone ruseşti pe care le numeşte „crime de război”.

Emmanuel Macron, despre subiectul cel mai urgent care trebuie să se afle pe agenda discuțiilor

Emmanuel Macron vrea să discute cu Vladimir Putin despre bombardamentele şi atacurile cu drone ruseşti în Ucraina, dar şi despre momentul când va trebui să se finalizeze un acord privind securitatea centralei nucleare de la Zaporijjia.

„Subiectul cel mai urgent astăzi este să continuăm să cerem o oprire a bombardamentelor şi atacurilor cu dronă”, a subliniat Emmanuel Macron într-o conferinţă de presă după un summit euroepean la Bruxelles.

„Intenţionez să-l sun pe acest subiect pe preşedintele Putin pentru că, foarte clar, aceste atacuri (…) o foarte mare parte din ele sunt crime de război, ele (ţintesc) infrastructuri civile şi pe civilii înşişi”, a spus preşedintele Franţei, citat de Le Figaro.

„Nu este natura operaţiunii speciale pe care a lansat-o, a războiului pe care l-a lansat, care era o cucerire teritorială”, a adăugat el.

Problema delicată a centralelor nucleare din Ucraina

Anterior, preşedintele francez şi prim-ministrul cambogian Hun Sen, preşedintele în exerciţiu al ASEAN, au cerut marţi „oprirea imediată a loviturilor aeriene şi a atacurilor cu drone contra populaţiei şi infrastructurilor civile ucrainene”.

„Aş vrea ca prin acest apel să reuşim să convingem anumite puteri, China, India şi altele sa ni se alăture şi să pună presiune pe Rusia”, a continuat şeful statului.

Preşedintele francez este implicat şi în negocierile în jurul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), ca să securizeze cinci centrale nucleare din Ucraina, inclusiv cea de la Zaporijjia ocupată de armata rusă.

„Vreau să putem obţine retragerea totală a armelor grele, armelor uşoare şi forţelor armate. Suntem destul de aproape să o obţinem”, a spus el, fără alte precizari.

„Când va fi gata, o să-l sun pe preşedintele Putin ca să încerc să ajut la finalizarea acestor acorduri”, a adăugat el.