Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri la Geneva pentru primul său summit cu omologul său american Joe Biden, o reuniune destinată să aplaneze tensiunile dintre cele două ţări şi să identifice posibile puncte de convergenţă, transmite abcnews.

Avionul preşedintelui rus a aterizat pe aeroportul internaţional din Geneva la ora locală 12:27 (10:27 GMT). Vladimir Putin nu a dorit o ceremonie specială de primire din partea autorităţilor locale şi trebuie să se îndrepte imediat spre locul summitului: Vila La Grange, o clădire magnifică din secolul al XVIII-lea, cu o privelişte uluitoare spre lacul Leman.

Sursă foto: Alexander Zemlianichenko. ABC NEWS

În ciuda acestui cadru încântător, discuţiile, care vor începe la ora locală 13:00 (11:00 GMT), se anunţă a fi dificile şi tensionate, intervenind într-un moment în care relaţiile dintre Moscova şi Washington sunt la cel mai jos nivel de după încheierea Războiului rece.

Cel de-al 46-lea preşedinte american a adoptat în ultimele zile un ton foarte ferm faţă de liderul forte de la Kremlin pentru a marca mai bine contrastul cu perioada de ambiguitate a predecesorului său republican, Donald Trump, conform agenţiei franceze de presă.

Joe Biden: Îi voi spune lui Putin că există linii roșii care nu pot fi încălcate

NATO este foarte importantă și dacă nu ar exista, ar trebui inventată, a declarat preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la întâlnirea cu secretarul general al NATO, cu ocazia celui de-al 28-lea summit al alianţei nord atlantice, transmite ANSA.“Moartea lui Aleksei Navalnîi ar fi o tragedie, ar arăta că Rusia nu vrea să respecte normele internaționale”, a declarat Joe Biden, subliniind că îi va spune președintelui rus Vladimir Putin că există “linii roșii” care nu pot fi depășite.

Șefii de stat și de guvern din cele 30 de țări NATO participă la summitul Alianței din Bruxelles. “Avem noi provocări, avem Rusia și China. NATO este foarte importantă și dacă nu ar exista, ar trebui inventată”, a afirmat președintele SUA, Joe Biden, la întâlnirea sa bilaterală cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Biden a lăudat, apoi, articolul 5, numindu-l “o obligație sacră” și l-a felicitat pe Stoltenberg pentru conducerea sa.

“Vreau ca Europa să știe că Statele Unite sunt aici”, a adăugat Biden. “Alianța noastră NATO este mai puternică ca niciodată. Astăzi mă voi alătura celor 29 de aliați ai noștri pentru a discuta despre apărarea noastră colectivă, inclusiv despre agresiunea rusă, provocările strategice ale Chinei, activitățile cibernetice rău intenționate, terorismul și schimbările climatice”, a scris pe Twitter Joe Biden în timpul summitului NATO la Bruxelles.