Sebastian Vlădescu a declarat pentru Pro TV că doreşte să impozitele proprietăţile la valoarea lor reală, fapt ce va duce la impozite de mii de euro pentru apartamente, case şi terenuri.

Ideea corelării taxelor locale pe proprietăţi cu valoarea de piaţă este unul din obiectivele din programul de guvernare , după cum a relatat capital.ro. (vezi aici)

În prezent, în cazul unui apartament din Bucureşti, impozitul este calculat în funcţie de o valoare de bază – de doar 806 lei pe metru pătrat, la care se aplică o cotă de 0,1% în cazul persoanelor fizice şi până la 10% la firmele care n-au realizat reevaluări în ultimii 3 ani.

Preţurile la care se tranzacţionează apartamentele însă sunt de cel puţin 1.000 de euro pe metru pătrat. O corelare a bazei de impozitare cu cea de piaţă ar duce, prin urmare, la majorări de peste cinci ori ale taxelor locale.

Un alt semn de întrebare este legat de modul în care se va realiza evaluarea care să indice valoarea de piaţă a tuturor caselor şi imobilelor. Un model există deja: expertizele realizate pentru camerele notariale pentru calcularea impozitului la tranzacţiile imobiliare. Acestea au fost însă criticate anul trecut pentru faptul că nu au ţinut pasul cu scăderea preţurilor, obligându-i astfel pe cei care au încheiat tranzacţii să plătească dări mai mari la stat.

„Dacă am duce aceste apartamente la valoarea lor de piaţă actuală, mai mică decât cea de acum doi ani, ne-am duce în zona zecilor de mii de euro, iar dacă le-am taxa la valorea lor reală ar trebui să ne ducem cu taxa în zona miilor de euro, ceea ce din punct de vedere al veniturilor administraţiilor locale ar fi excepţional, ar permite dezvoltarea reţelelor de apă şi canalizare, drumuri mai bune, şi toate celelalte dar pentru veniturile acestor cetăţeni ar fi absolut imposibil de suportat”, a continuat Vlădescu.

Din fericire pentru contribuabili, Vlădescu nu a avansat un termen în care taxele pe proprietăţi vor fi legate de valoarea de piaţă. Nici în programul de guvernare nu este avansat vreun termen.