Evenimente Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Discover

Vitele Black Angus iau locul raselor de lapte din România

Autor: | | 0 Comentarii | 1145 Vizualizari

Cele mai multe ferme de vaci din România au ca scop producţia de lapte, însă câţiva fermieri au sesizat potenţialul financiar pe care îl au bovinele din rasa Angus de carne.

Vitrele din rasa Black Angus, aduc profituri de zeci de mii de euro şi s-au adaptat perfect la clima noastră, iar carnea lor, alături de cea a vitelor argentiniene, ori japoneze, este foarte apreciată.

Un fermier din Alba a renunţat la vacile de lapte şi a decis să cumpere şase exemplare din rasa Angus, cunoscută pentru carnea marmorată şi fragedă, potrivit ştirileprotv.ro. Investiţia iniţială s-a ridicat la 15.000 de euro dar, după trei ani, a intrat pe profit. Pe 20 hectare de păşune la Șona, fermierul creşte acum 35 de vaci.

“Este un bussines de viitor, piaţa de desfacere este asigurată, viţeii prin contract sunt răscumpăraţi între 8 şi 12 luni cu preţuri între 2,5 euro şi 3 euro. Aceste vaci s-au adaptat foarte bine la clima noastră, rezista la o temperatură plus 35 -minus 25 de grade fără probleme.”, spune Cornel Folea, fermier.

Cornel Folea are un contract cu o firmă din Sibiu, unde livrează viţeii când aceştia trec de 350 de kilogram. Un kilogram de carne se vinde, în viu, între 3 şi 6 euro către procesator, iar subvenţia pe cap de animal este de 580 de euro. Când ajung la 3-400 de kilograme, tăuraşii se vând cu aproape 2,5 euro kilogramul.

La Oradea, şase tineri dintr-o comunitate mică de slovaci şi-au unit eforturile şi au făcut o fermă de vaci pentru carne. Afacerea e doar la început, dar vor să demostreze că pot face ceva într-o localitate în care peste 80% din tineri sunt plecaţi la muncă în străinătate. Tinerii au investit iniţial 18.000 de euro, au cumpărat la început doar 15 vaci, iar după 2-3 ani au ajuns la 40.

”Încercam să le creştem cum se cresc în afară, în libertate. Fără a fi ţinute în grajd. Le ţinem mai mult pe păşune. Nu-s pretenţioase.”, spune Ştefan Moldovan, administrator fermă.

Şi totuşi unii experţi în gastronomie spun că preferă vita Black Angus, crescută pe păşunile din Scoţia sau vita argentiniană pentru că hrana din ţările de baştină este mai bogată în elemente nutritive.

Din cauza numărului mic de abatoare, această carne nu se găseşte în cantităţi mari pe piaţa internă, este şi mult mai scumpă, întrucât cele mai multe exemplare mature ajung la export.

Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

Pagina 1 din 1
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Ziare.com

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.