Cunoscută sub numele de „vitamina soarelui”, vitamina D ar trebui să fie considerată la fel de importantă.
Ce este vitamina D
Medicul Roxana Ehsani explică faptul că vitamina D este una dintre cele patru vitamine liposolubile (A, E și K sunt celelalte).
Corpul uman produce vitamina D după ce este expus la soare și se poate obține și prin dietă. ”Aceasta joacă „multe roluri importante în corpul nostru”, adaugă Ehsani. Mai ales în susținerea sistemului imunitar, a funcției musculare și nervoase, a capacității organismului de a absorbi calciul și multe altele. Chiar dacă vitamina D este esențială pentru sănătatea generală, cercetările sugerează că aproximativ 25% dintre americani au deficit de vitamina D, conform eatingwell.com.
Valoarea zilnică recomandată de vitamina D pentru un adult în vârstă este de 20 de micrograme, echivalentul a 800 de unități internaționale (UI). Spre exemplu, un ou și o conservă de ton de 85 de gr au fiecare peste 1 mcg, 85 de grame de somon roșu oferă aproximativ 12 mcg, iar 85 de grame de păstrăv oferă aproximativ 14 mcg.
Cu toate acestea, trebuie să vă asigurați nu numai că luați cantitatea potrivită, ci și că organismul o absoarbe corect.
Iată când trebuie să luați suplimentul de vitamina D și ce factori ar trebui să luați în considerare.
Vitamina D se ia dimineața sau seara?
Conform consensului științific actual, experții sunt de acord că nu contează la ce oră din zi luați suplimentul de vitamina D.
Mulți consideră că este util să ia suplimente dimineața. Alții preferă să le depoziteze într-un sertar în bucătărie pentru a le lua după cină. Nu ar trebui să existe o diferență substanțială în ratele de absorbție dacă alegeți o opțiune sau alta.
De ce trebuie să țineți cont când luați suplimente
Există mulți factori de luat în considerare atunci când luați orice supliment, nu doar un supliment de vitamina D. Iată ce ar trebui să aveți în vedere:
Afecțiuni
În primul rând, mai multe afecțiuni pot influența nivelurile (sau nevoile) de vitamina D ale unei persoane. Acestea includ osteoporoza sau osteopenia, depresia, bolile renale sau hepatice și antecedentele familiale de afecțiuni neurologice.
Greutatea corpului poate modifica absorbția și dozajul, așa că asigurați-vă că cereți medicului o recomandare pentru vitamina D.
Dacă aveți greață, constipație, modificări vizibile ale apetitului sau alte simptome adverse după ce ați luat suplimentul, asigurați-vă că discutați cu medicul.
Înainte, în timpul mesei sau după-masă?
„Momentul în care se administrează suplimentul de vitamina D nu ar trebui să conteze, dar ar trebui luat cu alimente”, spune Davidson. „Deoarece este o vitamină liposolubilă, alimentele, în special grăsimile sănătoase, vor ajuta la absorbția vitaminei D”, explică el.
De exemplu, dacă aveți tendința de a mânca pâine prăjită cu unt de migdale în fiecare dimineață, „luați în considerare administrarea vitaminei D la masă, deoarece untul de migdale conține grăsimi sănătoase”, sfătuiește Ehsani. Sau, dacă vă place să serviți cina cu un pumn de nuci și stropită cu o vinegretă, luați vitamina D înainte de a mânca. De asemenea, puteți alege să luați vitamina D cu un pahar de lapte integral sau cu iaurt – veți obține adaosul de calciu din produsele lactate, iar vitamina D va ajuta organismul să absoarbă calciul.
Tipul de vitamina D
Există două tipuri de vitamina D: D2 și D3. Plantele cultivate cu UV, ciupercile și alimentele fortificate furnizează vitamina D2, în timp ce noi obținem D3 din lumina soarelui și din ingrediente de origine animală. Deși ambele sunt importante și benefice, vitamina D3 este mai biodisponibilă decât vitamina D2.
Înseamnă că organismul utilizează vitamina D3 mai eficient, așa că e posibil să aveți nevoie de o doză mai mare de vitamina D2 pentru a obține aceleași efecte ca și cu un supliment care include doar D3.