Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat marți, la finalul ședinței de Guvern, că s-au luat măsuri de urgență pentru protejarea cetățenilor români, în cazul unei epidemii cu noul coronavirus. Guvern a adoptat o OUG prin care să se constituie stocuri de urgență medicală în caz de epidemii sau alte evenimente din care pot rezulta victime multiple. De asemenea, Guvernul a desemnat ONAT să se ocupe cu achizițiile necesare.

“Aș începe cu OUG privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei. S-a aprobat constituirea stocurilor de urgență medicală pentru epidemii și alte evenimente generatoare de victime multiple. Achiziția stocurilor de urgență mediaclă se va realiza, sens în care Guvernul a desemnat Oficiul Național pentru Achiziții (ONAT) din subordinea Ministerului de Finanțe ca intituție abilitată pentru realizarea procedurilor de atribuire în vederea încheierii de acorduri cadru”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Aeroporturile vor fi dotate cu scanere termice

În plus, Vela a precizat că ministrul Sănătății are mână liberă pentru a decide dacă să pună în carantină persoanele care intră în România din zonele afectate. Mai mult, ministrul Transporturilor a fost abilitat cu privire la achiziționarea de scanere termice, ce vor fi implementate în aeroporturi.

“În această OUG este abilitat ministrul Sănătății pentru a decide instituirea carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsuri de siguranță anunțate de OMS. În următoarele 45 de zile, prin ordin comun al MAI și al Ministerului Sănătății se va acorda un statut nomenclator al produselor de stocuri de urgență și metodologia de dare în folosință, fiind prevăzută și reîntregirea stocurile. Ca noutate s-a introdus și un amendament de către ministrul Transporturilor cu privire la achiziționarea unor scanere termice pentru a dota cele 16 aeroporturi internaționale, 5 către Henri Coadă București și câte două pentru celelalte aeroporturi, unul pe fluxul de intrare și unul pe fluxul de ieșire”, a mai spus Vela.

În urmă cu o săptămână, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că virusul din oraşul chinez Wuhan reprezintă o urgenţă de nivel global, în condiţiile în care epidemia se extinde în afara Chinei.