“Din cele 176 de cazuri semnalate până în prezent în afara Chinei, OMS a primit formulare de declarare a cazurilor complete doar pentru 38% dintre cazuri. Anumite ţări cu venituri mari se află într-o întârziere foarte mare în partajarea cu OMS a acestor date vitale. Nu cred că acest lucru a fost cauzat de lipsa capacităţilor necesare”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, în faţa Consiliului executiv al organizaţiei, scrie Agerpres.

El a adăugat că a expediat scrisori tuturor miniştrilor Sănătăţii din ţările membre pentru a-i îndemna să îmbunătăţească imediat procedurile de partajare a informaţiilor despre noul tip de coronavirus.

De asemenea, directorul OMS a anunţat că va trimite în China o echipă internaţională de experţi care vor avea misiunea de a colabora cu omologii lor chinezi.

Câte țări au luat măsuri împotriva coronavirusului

Până acum, doar 22 de ţări au raportat în mod oficial măsuri legate de turism şi de comerţ asociate epidemiei de coronavirus, despre care directorul OMS a spus că trebuie să fie “scurte ca durată şi proporţionate” şi să fie revizuite cu regularitate.

Chen Xu, ambasadorul chinez la sediul ONU din Geneva, a declarat în faţa Consiliului executiv al OMS că anumite restricţii au fost contrare recomandărilor formulate de această agenţie şi a cerut ţărilor care le-au implementat “să nu reacţioneze într-o manieră exagerată”.

Câte cazuri s-au înregistrat înafara Chinei

Deocamdată, 27 de cazuri de răspândire a virusului de la o persoană la alta au fost documentate în nouă ţări din afara Chinei, au precizat reprezentanţii OMS. Costurile totale pentru sistemele de sănătate publică asociate epidemiei de coronavirus pentru intervalul februarie – aprilie au fost estimate la 675 de milioane de dolari, însă ele nu includ consecinţele sociale şi economice al epidemiei, conform experţilor OMS.