Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de specialitate, că Ministerul Energiei va lucra cu specialişti pentru a face o strategie naţională pe hidrogen. Astfel, România urmează să elaboreze în perioada următoare o strategie naţională privind producerea energiei din hidrogen, aceasta fiind una dintre tehnologiile pe care se axează Uniunea Europeană din ce în ce mai mult pentru viitor.

„În momentul de faţă România nu are o strategie pe hidrogen. O echipă din Ministerul Energiei va lucra cu specialişti pentru a face o strategie naţională pe hidrogen. Chiar pe drum spre dumneavoastră (spre conferinţă – n.r.) vorbeam cu secretarul de stat Dan Drăgan să gestioneze toate proiectele pe hidrogen, pentru că trebuie să le trimitem pentru a fi prinse în Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă şi sunt proiecte pe hidrogen, să ştiţi, în România”, a declarar ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul Virgil Popescu a dat exemplu centrala Halânga, unde există în plan o centrală de 150 de MW pe gaz şi 50 MW solar şi hidrogen. „Sigur că se poate produce hidrogen şi din regenerabile, se poate produce şi din nuclear, şi din gaz. Avem proiecte de hidrogen şi le vom pune în Planul Naţional de Rezilienţă şi discutăm în momentul de faţă de o nouă reţea de distribuţie a gazelor naturale şi discutăm să poată fi folosită şi pentru un amestec gaz natural 10%, hidrogen, să poată fi finanţată prin Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă”, a continuat oficialul guvernamental, la conferinţa ZF Power Summit 2021.

Popescu: Complexului Energetic Hunedoara va fi gata într-o lună și jumătate

Ministrul Energiei a declarat luni, 22 februarie, că procesul de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara este în lucru de anul trecut şi ar putea fi finalizat în maxim o lună și jumătate. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat că este vorba despre procesul este în faza finală şi că birocraţia juridică din timpul procedurii de insolvenţă a făcut ca acesta să dureze atât de mult.

„Lucrăm deja de anul trecut la procedura de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara, folosind Ordonanţa 60. Numai că a durat foarte mult şi încă mai durează. Sper să o finalizăm într-o lună, o lună şi jumătate.

Este vorba de separarea Termocentralei de la Paroşeni, împreună cu cele patru mine, într-o societate prin dare în plată către ANAF şi preluarea datoriilor, ştergerea datoriilor şi revenirea în circuitul economic prin Ministerul Energiei, şi Termocentrala de la Mintia către administraţia locală, Consiliul Judeţean sau Primărie.

Mâine am o întâlnire cu cei de la Mintia, cu preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, cu prefectul, cu sindicatele de la Mintia, pentru a discuta o posibilă preluare a Termocentralei de la Mintia în aşa fel încât să reuşim din această societate plină de datorii, Complexul Energetic Hunedoara, care practic a fost falimentat cu bună ştiinţă de cei de la PSD, să reuşim să facem două societăţi, care să fie viabile, una la administraţia locală şi alta la Ministerul Energiei”, a explicat ministrul pentru Digi 24.