Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Mădălin Borş, vicepreşedintele PSD Teleorman, l-a acuzat pe Virgil Popescu, ministrul Energiei, că „instigă românii să îşi facă singuri dreptate”.

Totodată, el a precizat că situația actuală este una de o ”gravitate deosebită”. Acesta a făcut referire la recomandarea venită de la ministru, conform căreia românii nu ar trebui să plătească facturile la energie dacă acestea nu conțin plafonarea.

„Semnalez românilor o situație de o gravitate deosebită. În plină criză energetică, ministrul Virgil Popescu le transmite românilor, la modul insistent, să nu plătească facturile la energie dacă acestea nu conțin plafonarea/compensarea. „Cum să plătim unui hoț?…. Nu plătim, încercăm să vorbim! Dacă nu, reclamație directă către Protecția Consumatorului”, sunt vorbele ministrului Energiei, care s-a lansat într-un atac dur la adresa furnizorilor de energie, considerându-i vinovații de serviciu”, scrie social democratul.

Mădălin Borș a mai adăugat că prin toate mesajele pe care ministrul Energiei le transmite atât la tv cât și pe rețelele de socializare, practic acesta instigă românii la nesupunere civică, lucru care este inacceptabil.

„Practic, prin toate mesajele transmise la TV în ultimele zile, ministrul Energiei instigă românii la nesupunere civică, îndemnându-i să-și facă singuri dreptate. Or, așa ceva este de neacceptat. Dacă nu-și vor plăti facturile la energie electrică și gaze naturale, compensate/plafonate sau nu, într-un interval de 30 de zile, maxim 60 de zile, în conformitate cu clauzele contractuale, clienții casnici vor fi deconectați de către furnizori. Astfel, dacă stau în gura lui Virgil Popescu, românii vor fi blestemați la o iarnă în frig”,  a adăugat el.

Ce ar trebui să facă Virgil Popescu

În acest sens, vicepreședintele PSD Teleorman susține că românii ar trebui să plătească facturile și apoi să facă reclamații la ANPC sau ANRE și nicidecum să nu plătească facturile, pentru că vor fi deconectați și ei vor fi cei care vor suferi.

Totodată, el a adăugat că ministrul Energiei ar trebui mai degrabă să se asigure că legea compensării și plafonării în energie prevede sancțiuni imediate pentru furnizorii care nu o respectă, în loc să îi încurajeze pe români la nepleată.

„Ce ar trebui să facă românii dacă constată că facturile nu includ compensare și plafonare?! Să le plătească și să facă reclamații la ANPC și ANRE sau să se adreseze instanței, singura autoritate care poate constata dacă o factură este întocmită legal sau nu. În niciun caz, să decidă să nu plătească facturile, pentru că vor avea de suferit. Neplata duce la deconectare automată!

Vina pentru situația în care ne aflăm îi aparține, în mod direct și indiscutabil, lui Virgil Popescu. În loc să-i instige pe români la neplata facturilor, ministrul Energiei ar fi trebuit să se asigure că legea compensării și plafonării în energie prevede sancțiuni imediate pentru furnizorii care nu o respectă.

Întreaga țară, însă, funcționează pe baza unei legi făcute pe genunchi, după chipul și asemănarea lui Virgil Popescu, care a creat haos pe piața energiei. Este practic imposibil să rezolvi problemele apărute prin controale după cum sugerează Popescu, tributar unei gândiri de milițian comunist. ANPC și ANRE nu au cum să ia la puricat milioane de facturi și contracte și nici nu sunt secții de miliție”, a mai adăugat el.

Social democratul susține că o problemă este și în rândul furnizorilor, care au deja cazuri de insolvență, iar acesta este doar începutul. El a adăugat că de vină este Guvernul PNL care a ținut să liberalizeze piața energiei în plină pandemia, deși știau că va urma o explozie a prețurilor.

Cine este vinovat de creșterea prețurilor

Totodată, el a adăugat că decizia a fost luată în grabă, fără niciun fel de pregătire, fiind un ”eșec liberal”.

„Catalogați de ministrul Virgil Popescu vinovații de serviciu pentru scumpiri, furnizorii de energie nu o duc deloc bine. Vedem deja cazuri insolvență în rândul furnizorilor, iar acestea sunt doar începutul. Aceste situații se vor înmulți iar ponoasele, evident, le vor trage consumatorii finali, adică românii, fiecare dintre noi.

Cum s-a ajuns în această situație critică? Guvernul PNL a ținut morțiș să liberalizeze piața de energiei în plină pandemie, știind că efectele acesteia nu vor duce la scăderea prețurilor. Nu a fost nicio impunere din afara țării să se facă liberalizarea la momentul respectiv, iar autoritățile au fost prea leneșe pentru a negocia liberalizarea prețurilor pentru consumatorii casnici în funcție de momentul economic și de interesul național. Mai mult, decizia a fost luată în grabă, în lipsa unor pregătiri prealabile. A rezultat o liberalizare prost făcută, un eșec liberal, iar efectele sunt resimțite din plin de câteva milioane de români care sunt obligați astăzi să achite facturi imense la energia electrică”, a mai spus acesta.

El a amintit și de declarațiile lui Virgil Popescu conform cărora după liberalizare vor urma scăderi ale prețurilor, însă situația a fost exact invers.

„Nu pot să nu amintesc că tot Virgil Popescu era cel care propovăduia liberalizarea ca aducătoare de competiție, scăderi de prețuri, că este un mecanism în favoarea furnizorilor. La fel și onor-opoziția de acum, prin vocea doamnei Prună, decanta liberalizarea ca pe o faptă bună! Acum, discursul este altul, iar hoțul strigă hoții!

Să ținem minte cine ne-a adus aici și care sunt efectele reale pentru români!”, a scris Mădălin Borş în postarea de pe Facebook.