Vineri, Justiția din Brazilia i-a condamnat la închisoare pe oamenii responsabili de incendiul dintr-un club, incident care a dus la pierderea a 242 de vieți omenești. Teribilul eveniment a avut loc cu nouă ani în urmă, mai exact în 2013, în sudul țării. Astfel că justiția braziliană a decis ca cele patru persoane acuzate de incendiu să fie pedepsite cu închisoarea într-o perioadă cuprinsă între 18 și 22 de ani, informează AFP.

Peste 200 de morți și peste 600 de răniți

Grupul acuzaților este format din doi oameni de afaceri şi doi membri ai grupului muzical, care concerta în ziua în care s-a declanşat incendiul în discoteca Kiss, din Rio Grande do Sul. Incendiul a avut loc în iarnă, pe 27 ianuarie 2013, focul a izbucnit din cauza unui dispozitiv pirotehnic.

Cei patru oameni au fost judecaţi pentru uciderea a 242 de persoane, plus tentativă de ucidere din culpă a altor 636 de persoane, care au fost rănite. Procesul a avut loc în Porto Alegre, verdictul final fiind pronunțat oficial de judecătorul Orlando Faccini Neto în a zecea zi a procesului. Cu un complet de judecată de şapte membri, magistratul a ascultat mărturiile a 14 supravieţuitori, 19 martori şi ale acuzațiilor.

Pedepse aspre pentru vinovații incendiului

Elissandro Callegaro Spohr, în vârstă de 38 de ani, asociat al discotecii Kiss, a fost pedepsit cu cea mai lungă sentință, respectiv 22 de ani şi 6 luni de închisoare. Asociatul său Mauro Londero Hoffmann, 56 de ani, a fost condamnat la 19 ani şi 6 luni de închisoare. De asemenea, producătorul de muzică Luciano Bonilha Leao, în vârstă de 44 de ani, şi muzicianul Marcelo de Jesus dos Santos, 41 de ani, au fost condamnaţi la 18 ani de închisoare fiecare.

Incendiu cauzat de dispositive pirotehnice

Incendiul s-a declanşat în dimineața zilei de 27 ianuarie 2013, în timpul unei petreceri din discoteca din Santa Maria. Focul a izbucnit când un membru al trupei „Gurizada Fandangueira” a aprins un dispozitiv pirotehnic, care a cuprins învelişul sintetic al plafonului. Astfel un număr semnificativ de tineri au murit carbonizaţi sau asfixiaţi de emanaţiile toxice. În acel moment, cântăreții au fugit de la fața locului, fără a anunța pe cineva. Ancheta a demonstrat că extinctoarele din discotecă nu funcţionau, semnalizarea era deficitară şi numai două uşi permiteau evacuarea oamenilor.