Vine prăpădul în România! Cod Portocaliu și Galben de furtuni! Alertă meteo ANM

COD PORTOCALIU de la ora 7:25 până la : 06-10-2020 ora 8:30

In zona : Județul Gorj: Târgu Cărbunești, Novaci, Baia de Fier, Bengești-Ciocadia, Bustuchin, Roșia de Amaradia, Prigoria, Logrești, Polovragi, Albeni, Bumbești-Pițic, Licurici, Berlești, Jupânești, Alimpești, Bărbătești;

Județul Vâlcea: : zona de munte de peste cota 1800 m;
Județul Vâlcea: Călimănești, Brezoi, Horezu, Berbești, Vaideeni, Alunu, Tomșani, Stoenești, Cernișoara, Costești, Bărbătești, Slătioara, Pietrari, Păusești-Măglași, Mateești, Păușești, Oteșani, Stroești, Grădiștea, Copăceni, Băile Olănești, Bunești, Muereasca, Sinești, Sălătrucel, Măldărești;

Se vor semnala : grindină de dimensiuni medii, vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor depăşi 20-25 l/mp

Potrivit datelor publicate de Administrația Națională de Meteorologie, mai multe județe din țară se află sub avertizare de cod galben care este valabilă începând de luni de la ora 15.00 până marți, 6 octombrie, la ora 18:00.

România, sub atenționare de Cod Galben. Alertă meteo ANM

Astfel, potrivit sursei citate, în intervalul menționat, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, la început în Banat, Crișana, Maramureș, apoi și în vestul și nordul Olteniei, Transilvania, nord-vestul și nordul Munteniei, precum și în cea mai mare parte a Moldovei.

Totodată, vor fi perioade cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Vine prăpădul în România! Cod Portocaliu și Galben de furtuni! Alertă meteo ANM

În același timp, vântul va avea intensificări la munte, cu viteze mai mari pe creste (rafale de peste 85…95 km/h), iar local și temporar și în vest și în nord-est (rafale în general de 50…60 km/h).

În aceste zone se vor semnala cantități mari de apă, intensificări ale vânturi și instabilitate atmosferică.

Cum va fi vremea în restul lunii octombrie

Vremea va continua să fie haotică în cea de a doua lună de toamnă. Potrivit ANM, în săptămăna 5-12 octombrie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile estice și sud-estice.

Cantitățile de precipitațiiestimate pentru această perioadă vor fi excedentare în regiunile vestice, centrale, iar în restul țării vor fi în general apropiate de cele normale ale perioadei, cu o posibilă tendință deficitară în sud-estul extrem.

În săptămâna 12-19 octombrie urmează o încălzire a vremii în săptămâna 12-19 octombrie. Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cele normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Vine prăpădul în România! Cod Portocaliu și Galben de furtuni! Alertă meteo ANM

De asemenea, în săptămâna 19 – 26 octombrie, temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale, în toate regiunile, posibil ușor mai ridicate în cele sudice. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de mediile specifice acestui interval.

În ultima parte a lunii octombrie, temperaturile este posibil să fie ușor mai ridicate decât normalul acestei perioade în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cele normal pentru acest interval în regiunile intracarpatice și ușor deficitar în rest.

Vine prăpădul în România! Cod Portocaliu și Galben de furtuni! Alertă meteo ANM