Sămbătă am avut parte de vreme extrem de rea. În majoritatea teritoriului României a plouat, iar codurile de vreme periculoasă s-au extins până în prima parte a zilei de astăzi.

Hidrologii au emis, sâmbătă, atenționări cod galben de inundații pe râuri din 26 de județe din țară, fiind posibile depășiri ale cotelor de atenție, până duminică dimineața, la ora 10.00.

Potrivit INHG, sunt vizate de inundații râuri din județele Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Sălaj, Arad, Hunedoara, Harghita, Mureș, Alba, Sibiu, Caraș-Severin, Timiș, Gorj, Mehedinți, Dolj, Covasna, Brașov, Vâlcea, Argeș, Olt, Dâmbovița, Suceava, Neamț și Bacău.

Se schimbă vremea!

Totuși, în a doua parte a zilei, vremea dă semne de revenire. Temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în jumătatea estică a ţării, dar mai ales în sud-est, dar şi uşor mai coborâte în regiunile vestice, iar în rest se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval.

Valorile termice se vor situa uşor peste cele specifice acestei perioade, în regiunile extracarpatice, dar mai ales în cele sud-estice, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru aceast interval.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, posibil uşor excedentar în regiunile centrale, vestice şi la munte, spun cei de la ANM.

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru acest interval, posibil uşor mai ridicate în regiunile extracarpatice. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.

Prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind, cel puţin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european.

Valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, august, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mai răcoroase.

În Dobrogea şi Bărăgan, vor fi înnorări şi ploi neînsemnate cantitativ iar vântul va avea unele intensificări. Temperaturile scad uşor faţă de ziua trecută şi vor fi cel mult 22 de grade Celsius.

Mai sus în Moldova sudică şi în nordul Munteniei, aşteptam înnorări şi ploi slabe. Vântul se înteţeşte, iar temperaturile vor fi comparabile cu cele înregistrate zilele trecute.

În nordul Moldovei şi în Bucovina, norii vor fi numeroşi vor aduce ploi temporare. După prânz termometrele vor indica cel mult 26 de grade Celsius.

În nordul Transilvaniei şi în Maramureş, se anunţă înnorări, dar şi perioade cu soare. Doar în zonele de munte mai apar câteva ploi. Temperaturile cresc uşor şi vor ajunge până la 26 de grade.

În ţinuturile vestice, vremea se îmbunează, atmosferă va fi însorită iar maximele termice cresc până la 29 de grade Celsius.

În centrul României, mai vin câteva ploi în zonele de munte, dar apare şi soarele pe parcursul zilei. Vântul va prinde putere pe crestele montane, se încălzeşte şi se vor înregistra 16 de grade în vestul provinciei.

Sud-vestul ţării are parte de soare şi atmosferă plăcută. Tendinţa de încălzire se păstrează şi aici, iar maximele urcă spre 26 de grade.

Şi în ţinuturile sudice, se arată soarele, iar ploile apar doar sporadic. Vântul va avea unele intensificări se încălzeşte uşor şi vor fi 23 de grade în Lunca Dunării!

În Bucureşti, duminică vremea va fi în general frumoasă. Maximele din termometre vor indica 23 de grace Celsius, iar minimele vor fi de 12 grade. Vântul va sufla activ cu o viteza de 23 de km / oră.

În zonele de munte, în ziua alegerilor locale vremea se îmbunează! În Carpaţii Orientali şi în estul Meridionalilor, mai vin câteva ploi neînsemnate cantitativ, iar vântul va avea intensificări pe creşte.