UPDATE: Cod galben de vânt puternic

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o nouă avertizare nowcasting Cod galben de vânt puternic, valabilă în zonele montane din trei judeţe situate în regiunea Olteniei.

Potrivit sursei citate, până la ora 15:00, în judeţele Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 70 – 80 km/h, iar la altitudini de peste 1.800 de metri, rafalele vor depăşi 90 km/h viscolind ninsoarea, spulberând zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii. Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Știre inițială

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o avertizare Cod portocaliu de ninsori şi viscol, ce vizează judeţele Constanţa şi Tulcea.

Astfel, potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de miercuri, până la ora 21:00, în cele două judeţe vor fi intensificări susţinute ale vântului, cu rafale de 70 – 80 km/h, vor fi ninsori însemnate cantitativ, zăpada va fi viscolită şi troienită, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de metri.

Sursă foto: meteoromania.ro

Cod galben de ninsori în alte patru județe din România

ANM avertizează că, în acelaşi timp, în intervalul 27 ianuarie, ora 10:00 – 28 ianuarie, ora 10:00, va fi în vigoare o atenţionare Cod galben de ninsori viscolite în patru judeţe din Dobrogea, estul Munteniei şi sud-estul Moldovei. În zone din judeţele Brăila, Călăraşi, Galaţi şi Ialomiţa va continua să ningă moderat cantitativ şi se va depune strat nou de zăpadă neuniform şi consistent, iar vântul va avea rafale în general de 55 – 65 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii.

Totodată, până joi dimineaţa, la ora 10:00, rămâne valabilă o informare de intensificări ale vântului în regiunile estice şi sud-estice. Vântul va prezenta intensificări şi local vor fi rafale în general de 50 – 60 km/h. În zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură rafalele vor atinge în general 55 – 65 km/h, iar la altitudini de peste 1.700 de metri se vor depăşi 75 – 85 km/h şi va fi viscol.

ANM precizează că în centrul şi sudul Munteniei şi, local, în Moldova, precum şi în zonele de munte, temporar va continua să ningă.

Va continua să ningă și în Capitală

De asemenenea, ANM mai transmite că vremea se menţine închisă la Bucureşti şi se vor mai semnala, temporar, precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, în următoarele 24 de ore, iar stratul de zăpadă depus va ajunge la o grosime de 12 cm.

Conform specialiştilor, în Capitală vremea se va menţine predominant închisă, vântul va sufla slab până la moderat, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de două grade, în timp ce minima va oscila între -3 şi -2 grade.

“La ora 10:00, grosimea stratului de zăpadă era neuniformă şi măsura între 5 şi 10 cm, iar până spre după-amiază, temporar, vor mai fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare şi se vor mai depune între 1 şi 3 cm. Astfel, la finalul intervalului este estimată o grosime a stratului de zăpadă de 6 – 12 cm”, susţin meteorologii.