Românii, ce doreau să meargă în Grecia sau Bulgaria, sunt nevoiți să își anuleze planurile de călătorie. MAE (Ministerul Afacerilor Externe) sfătuiește cetățenii să evite zborurile în aceste state până când vremea se va îmbunătăți.

COD ROȘU de furtuni în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau care intenționează să plece în Grecia că Serviciul elen de Meteorologie a emis un cod roșu de furtuni.

Fenomenele meteo ce vor urma în Grecia vor fi unele extreme. Condiția meteo actuală se va deteriora rapid. Temperaturile vor scădea cu 7 grade Celsius. Vor apărea furtuni puternice însoțite de precipitații și, pe alocuri, grindină și intensificări ale vântului.

Frontul de aer depresionar se va manifesta între data 14 și 16 octombrie, astfel că:

Pe 14 (joi) și 15 octombrie (vineri): vor fi afectate de vreme insulele din Marea Ionică, sudul Mării Egee, vestul regiunilor Epir, Macedonia, cuprinzând treptat tot teritoriul Republicii Elene.

Pe 16 octombrie (sâmbătă): zona de est a țării va fi afectată de ploile puternice și de furtuni.

Din fericire, fenomenele extreme vor slăbi treptat în intensitate începând cu noaptea de sâmbătă spre duminică, 17 octombrie.

Suport pentru românii din Grecia

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106710035) și Consulatului General al României de la Salonic (+302310340088), apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă (+306978996222) și Consulatului General al României de la Salonic (+306946049076).

COD PORTOCALIU de vreme rea în Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau care intenționează să plece în Bulgaria că în perioada 14–15 octombrie, majoritatea teritoriului bulgar va fi afectată de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, fiind emise coduri de atenționare meteorologică.

În capitala Bulgariei, regiunea Sofia, regiunile Kiustendil și Pernik va fi cod portocaliu de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare. Cantitatea de precipitații va atinge valori de 35 – 50 mm.

Codul portocaliu de precipitații sub formă de ploaie se existende și pe regiunile Blagoevgrad, Pazardjik, Smolyan, Kârdjali, Plovdiv, Gabrovo și Loveci. Cantitatea de precipitații va atinge valori de 35 – 50 mm.

În alte zone ale Bulgariei, va fi cod galben de precipitații sub formă de ploaie: Montana, Vrața, Pleven, Veliko Târnovo, Stara Zagora, Ruse, Tărgoviște, Sliven, Șumen, Razgrad, Silistra, Haskovo și Yambol. Cantitatea de precipitații va fi atinge valori de 20 – 35mm.

ATENȚIONARE pentru șoferi

Autoritățile bulgare recomandă ca cetățenii să urmearească cu atenție a evoluția eteorologică din zonele afectate.

Șoferii sunt sfătuiți să își adapteze viteza la condițiile de trafic și să respecte cu strictețe semnalizările rutiere temporare și indicațiile organelor de control aflate la fața locului pentru a putea Evita orice fel de accident. În această perioadă, din cauza codului portocaliu, este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere.

Românii aflați acum în Bulgaria se pot informa cu privire la starea vremii de pe site-ul www.weather.bg sau cu privire la starea actuală a drumurilor pe aplicația gratuită LIMA, www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg sau pot suma la 070013020, accesibil în regim non-stop.

SUPORT pentru românii din Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro,https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.ro/node/51904, http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteolaram.org, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.