După întâlnirea avută vineri, la Budapesta, cu omologul său ceh, Andrej Babis, premierul ungar, Viktor Orban, a declarat că în procesul de achiziționare de vaccinuri cel mai important factor este rapiditatea.

„Cine este rapid, salvează viața, cine este lent, pierde viața”, a spus Viktor Orban, la o conferință de presă susținută alături de Andrej Babis, subliniind că nu poate aștepta la Bruxelles, deoarece achiziționarea de vaccinuri este foarte lentă. „Vrem să învățăm unii de la alții cum să procedăm pentru accelerarea achiziționării vaccinurilor”, a afirmat premierul după ce a împărtășit cu omologul său experiențele ungare acumulate în procesul de achiziționare și testare a vaccinurilor din Rusia și China.

Vaccinurile din Rusia și China sunt utilizate deja în Serbia

Viktor Orban a precizat că în Serbia cele două vaccinuri sunt utilizate deja în masă, astfel că a vorbit și despre experiențele ungare acumulate de Serbia. Cetățenii ungari respectă regulile, chiar și în context european, într-o măsură remarcabilă, ceea ce poate să aibă legătură cu faptul că populația a fost consultată în privința restricțiilor, a mai spus Orban, care a adăugat că „la fel se va întâmpla și în privința deschiderii, respectiv din mijlocul lunii februarie și până la începutul lunii martie populația va fi consultată, de exemplu, despre cum să aibă loc această deschidere: într-o singură etapă sau în mai multe etape, să cuprindă toate categoriile sociale sau o anumită parte din acestea”.

Premierul ungar i-a vorbit omologului său ceh și despre planul de acțiune privind repornirea economiei, care a fost demarat deja în Ungaria.

„Din punct de vedere al economiei, țările Grupului de la Visegrad (Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia) pot depășii cu speranțe frumoase încercările cauzate de epidemia cu noul coronavirus și pot diminua mai rapid, decât până acum, decalajul pe care istoria l-a aruncat asupra noastră”, a menționat oficialul ungar.

Viktor Orban: Cehia are un prestigiu câștigat în Ungaria

Referitor la Cehia, Viktor Orban a spus: Cehia are un prestigiu câștigat în Ungaria, iar despre premierul Andrej Babis știe toată lumea că a fost cel mai bun ministru de finanțe din Europa. Relațiile bune între cele două țări sunt importante și din punctul de vedere al celor 15 mii de maghiari care trăiesc în Cehia, a mai spus Orban, care a menționat că în Europa cea mai mică rată a șomajului este înregistrată în Cehia, după care urmează Germania, iar pe locul trei se află Ungaria.

Premierul ungar a apreciat și situația demografică din Cehia, faptul că în ultimii 20-30 de ani numărul populației a crescut cu peste o jumătate de milion. Răspunzând la o întrebare, premierul ungar a spus că timpul va rezolva neîncrederea față de vaccinul rusesc.

„În Ungaria, deocamdată numărul persoanelor înregistrate pentru vaccinare este mai mare, decât dozele de vaccin. În fiecare zi depunem eforturi pentru a putea obține de oriunde din ce în ce mai multe doze de vaccinuri, care rezistă la testul prevederilor de siguranță din Ungaria”, a conchis premierul Viktor Orban.

La rândul său, Andrej Babis a subliniat că vaccinul împotriva noului coronavirus este o chestiune de siguranță și nu de politică, astfel că nici originea vaccinului nu poate fi o problemă politică. În opinia sa, cel mai bun vaccin este acela care conferă siguranță și este disponibil imediat. Premierul ceh a precizat că a primit o informare detaliată despre gestionarea epidemiei cu noul coronavirus, precum și despre procedura de autorizare a vaccinurilor în Ungaria, ale căror utilizare nu a fost încă autorizată de Uniunea Europeană.