Ungaria nu va aproba noul acord comercial şi de dezvoltare al Uniunii Europene cu ţările din Africa, Caraibe şi Pacific (ACP), pentru că acesta ar putea aduce mai mulţi migranţi în blocul comunitar. Anunţul a fost făcut de ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, potrivit Reuters.

Decizia Ungariei ar putea pune în pericol ani de negocieri menite să actualizeze vechiul acord cu ţările din ACP (Acordul de la Cotonou) cu noi dispoziţii privind protecţia mediului, drepturile omului şi migraţia.

„Toate propunerile noastre au fost eliminate de pe masă, astfel că nu vom semna acest acord”, a declarat Peter Szijjarto.

Acordul include şi clauze care prevăd ca ţările din ACP să-şi recheme cetăţenii migranţi cărora le este respinsă cererea de azil în UE, dar în acelaşi timp deschide calea unei migraţii legale dinspre aceste ţări către UE, de exemplu prin vize sau reunificări familiale, lucru cu care Ungaria nu este de acord. Viktor Orban a declarat într-un interviu în septembrie că Budapesta nu doreşte „o societate paralelă, ori o societate deschisă sau o cultură amestecată” create în UE de migranţii musulmani.

Ungaria cere UE să renunțe la orecondițiile politice

Pe de alta parte, Peter Szijjarto a cerut ca UE sa renunte la „preconditiile politice” in semnarea acordurilor comerciale. UE nu trebuie sa asocieze comertul si economia cu chestiuni care nu au nimic de-a face cu vreuna dintre acestea, a adaugat el, potrivit agentiei MTI.

„Exista o nevoie presanta pentru pasi urgenti care sa restabileasca greutatea pe care UE a avut-o in economia mondiala si in comertul global”, a argumentat seful diplomatiei ungare. Ungaria, tara ale carei exporturi au reprezentat anul trecut 83% din PIB-ul sau, doreste ca UE sa intre intr-o cooperare institutionala stransa cu zona de comert liber din Orientul Indepartat, estimand ca pierderea unei asemenea oportunitati va costa mult UE si va afecta incasarile din exporturi ale statelor membre.