Ungaria anunță un plans ascuns al Uniunii Europene. Ce ar vrea, de fapt, să facă

Potrivit lui Peter Szijjarto, Uniunea Europeană dorește să aducă mai mulți imigranți în blocul comunitar în urma acordului pentru comerț cu țările din Africa, Caraibe și Pacific.

Cu toate acestea, refuzul Ungariei de a aproba noul acord, ar putea pune în pericol ani de discuții menite să actualizeze vechiul acord cu ţările ACP, denumit Acordul de la Cotonou, cu noi dispoziţii privind protecţia mediului, drepturile omului şi migraţia.

”Toate propunerile noastre au fost eliminate de pe masă, aşadar cu siguranţă nu ne vom pune numele pe acest acord”, a explicat Szijjarto refuzul ţării sale de a subscrie acestui acord, care pentru a intra în vigoare trebuie ratificat de toate cele 27 de state membre ale UE.

Ce include noul acord

Noul acord include clauze privind preluarea înapoi de către ţările ACP a propriilor cetăţeni migranţi cărora le este respinsă cererea de azil în UE, dar în acelaşi timp deschide calea unei migraţii legale dinspre aceste ţări către UE, de exemplu prin vize sau reunificări familiale, lucru cu care Ungaria nu este de acord.

Premierul acestei ţări, Viktor Orban, a declarat într-un interviu în septembrie că Budapesta nu doreşte ”o societate paralelă, ori o societate deschisă sau o cultură amestecată” create în UE de migranţii musulmani.

Se cere renunțarea la precondițiile politice

Pe de altă parte, Peter Szijjarto a cerut ca UE să renunţe la ”precondiţiile politice” în semnarea acordurilor comerciale. UE nu trebuie să asocieze comerţul şi economia cu chestiuni care nu au nimic de-a face cu vreuna dintre acestea, a adăugat el, potrivit agenţiei MTI.

”Există o nevoie presantă pentru paşi urgenţi care să restabilească greutatea pe care UE a avut-o în economia mondială şi în comerţul global”, a argumentat şeful diplomaţiei ungare.

Ungaria, ţară ale cărei exporturi au reprezentat anul trecut 83% din PIB-ul său, doreşte ca UE să intre într-o cooperare instituţională strânsă cu zona de comerţ liber din Orientul Îndepărtat, estimând că pierderea unei asemenea oportunităţi va costa mult UE şi va afecta încasările din exporturi ale statelor membre.

Sursă foto: Dreamstime