Orban a precizat că, deși multe state membre UE sprijină continuarea ajutorului pentru Ucraina, Ungaria are o opinie diferită, considerând că prelungirea conflictului va duce la mai multe victime și la o escaladare a situației din teren.
Orban: Un dezastru pentru economia Ungariei
Premierul ungar a subliniat că acest război a avut un impact negativ asupra economiei și a avertizat că imposibilitatea de a renunța la livrările de energie ruse ar reprezenta un dezastru pentru economia Ungariei. Orban a argumentat că prețurile mari ale energiei ar face imposibilă supraviețuirea pentru multe familii maghiare, iar sancțiunile economice impuse de UE nu au avut efectul scontat.
De asemenea, Orban a exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele aderării Ucrainei la UE, subliniind că un astfel de pas ar putea duce la o criză agricolă, șomaj și scăderea standardului de viață. În opinia sa, Ucraina ar putea reprezenta o „afacere proastă” pentru UE, spre deosebire de statele din centrul și estul Europei care au adus beneficii comunității.
În ceea ce privește strategia occidentală de a înfrunta Rusia, Orban a spus că aceasta a eșuat, afirmând că „am pierdut acest război”. Economia Rusiei nu s-a prăbușit, iar sancțiunile nu au dat rezultatele așteptate. De asemenea, Rusia a reușit să împiedice aderarea Ucrainei la NATO, iar acum SUA sunt implicate în negocieri. Orban a avertizat că Europa riscă să rămână singură cu acest război, continuând să cheltuiască bani pentru o victorie imposibilă.
Orban, un detractor
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis un mesaj ferm în favoarea unității europene, în cadrul unei conferințe a liderilor de parlamente europene desfășurate la Budapesta. Ea a avertizat că, într-o lume tot mai incertă, Europa nu își poate permite lipsa de coordonare și solidaritate.
„Europa funcţionează cel mai bine atunci când lucrează împreună”, a adăugat Metsola, notând că există „detractori ai acestei abordări, care ne îndeamnă să punem capăt acestor progrese, să închidem uşile şi să ne întoarcem spatele Europei”, a punctat Metsola cu privire la premierul ungar.
Ea şi-a exprimat sprijinul ferm pentru extinderea UE, amintind că Uniunea a propus acordarea statutului de candidat Georgiei, Moldovei şi Ucrainei.
„Continuăm să susţinem apelul la sprijin european pentru Ucraina în lupta sa pentru libertate”, a subliniat preşedinta PE.