„HAI Live!”: Analiză de excepție despre alegeri și geopolitica globală
Luni, 12 iunie, a avut loc o nouă ediție a podcastului „HAI Live!”, dedicată dezbaterilor aprinse de votul de duminică și dinamica negocierilor Rusia-Ucraina. În zile pline de întrebări, dar prea puține răspunsuri, pare că trăim un moment pivotant, la o răscruce de drumuri și de vremuri istorice. Adrian Severin și Robert Turcescu analizează prezentul și explorează scenariile posibile pentru viitor, discutând provocări, riscuri și limitele politice sau geopolitice ce ne așteaptă.
Nu ratați emisiunea pe canalul de YouTube HAI ROMÂNIA și pe pagina de Facebook evz.ro. Alăturați-vă dezbaterii pentru a înțelege cum se conturează lumea post-vot și ce semnificații au deciziile de la Kiev sau Moscova pentru Europa. HAI Live – un dialog direct despre realități care ne modelează viitorul.
„Eu nu înțeleg, pe bune, nu înțeleg. Adică, avem… așa e în democrație. În finala prezidențială rămân doi candidați, adică rămân doi. Nu contează care doi, rămân doi. Și este absolut firesc ca într-un astfel de context să fie doar doi. Mai ales într-o țară democratică, asta este: rămân doi.”
Și, în acest context, este promovat Nicușor Dan ca un odor al societății civile și ambasadori, fiind prezentat aproape ca un salvator. În schimb, Simion trebuie să fie zdrobit, considerat o amenințare care nu merită nici măcar o șansă reală.
Critica lui Adrian Severin la adresa scrisorii celor șapte foști ambasadori
Robert Turcescu l-a întrebat pe Adrian Severin despre scrisoarea celor șapte ambasadori.
„Domnule Severin, ați citit scrisoarea celor 7 care au spus că românii se confruntă cu o alegere istorică evidentă: Putin sau America?”
Adrian Severin, răspunzând la întrebarea lui Turcescu despre scrisoarea celor 7, a subliniat că, în trecut, foștii ambasadori erau percepuți ca oameni serioși și responsabili, indiferent dacă mai erau activi în funcție sau nu. Severin a fost ferm în afirmarea faptului că, în perioada în care el a început să înțeleagă lumea diplomatică și să participe activ la demersurile acesteia, niciun fost ambasador nu și-ar fi permis să se implice în politică internă, considerând-o incompatibilă cu statutul lor.
„E trist, e foarte trist. Apropo de scrisoarea ambasadorilor, cândva ambasadorii erau oameni serioși, cândva ambasadorii erau oameni responsabili. Indiferent că nu mai erau în funcție, că aici e vorba de foști ambasadori. Într-o vreme în care, în fine, începeam eu să cunosc lumea aceasta diplomatică și într-o vreme în care am fost un participant activ la demersurile ei, niciun fost ambasador nu își permitea să fie actual derbedeu.
Deci, ceea ce este în această scrisoare este pur și simplu jenant, este rușinos, în primul rând pentru că, dacă ei își mențin statutul diplomatic, nu ar trebui să intre în afaceri politice în general și mai ales în politica internă a altui stat. Din punctul de vedere al statutului general al profesiei lor și al gradului lor diplomatic, nu aveau de ce să-și manifeste preferințele politice, iar în al doilea rând, în lumina statutului lor de persoane străine, nu aveau de ce să intervină în treburile interne ale altor state.
Scrisoarea încearcă să impresioneze pe românii impresionabili, românii mai naivi, care încă mai privesc Occidentul ca pe Isus Hristos”, a spus Adrian Severin.
De asemenea, el a menționat că ceea ce se află în această scrisoare este nu doar jenant, dar și o rușine, fiindcă foștii ambasadori, păstrându-și statutul diplomatic, nu ar trebui să își exprime preferințele politice, mai ales într-un context intern al altui stat. Severin a insistat că nu aveau niciun drept să intervină în treburile interne ale României, având în vedere statutul lor de persoane străine.
În plus, Severin a considerat că scrisoarea este, mai degrabă, o tentativă de a influența o parte a opiniei publice românești, în special pe acei români care încă privesc Occidentul cu o idealizare exagerată, ca pe Isus Hristos.