Antonescu a formulat o serie de observații, recunoscând că există mecanisme electorale repetitive, pe care le-a întâlnit și în campaniile din 2000, 2004 și 2009, menționând că situația actuală este influențată de contextul delicat creat de procentul important pe care îl înregistrează candidatul outsider, George Simion.

Crin Antonescu critică ezitările lui Nicușor Dan în fața unor teme-cheie

Cu toate că a exprimat rezerve cu privire la tonul lui George Simion, caracterizându-l ca ușor arogant, Antonescu a admis că această chestiune ține de gust și stil. În ceea ce privește propunerea referitoare la reducerea numărului de bugetari, Crin Antonescu a considerat cifra de 500.000 ca fiind hazardată.

„E greu să alegi ceva ce te atrage negativ sau ce ţi se pare negativ. La domnul Simion e o chestiune, înainte de toate, stilistică, de gust, nu-mi place deja tonul uşor arogant şi de o anumită calitate pe care îl adoptă. La domnul Dan m-a izbit din nou faptul că nu a răspuns la vreo trei patru întrebări foarte, foarte concrete. Şi mai ales faptul că, adresat din nou cu tema Coldea, cu tema Ponta, cu tema Ghiţă, de fapt, ce vorbim de Ponta, dar cu tema Coldea nu a găsit totuşi niciun fel de formă de a se delimita, de a spune domnule, dar nu am nimic de a face, nici cu Coldea, Băsescu mă susţine, sigur, dar e treaba lui. Asta m-a izbit, nu m-a surprins, dar m-a izbit că până şi într-un asemenea moment n-a făcut-o”, a declarat Antonescu.

Analiza lui Antonescu a fost mai critică față de prestația lui Nicușor Dan. Acesta a remarcat faptul că Nicușor Dan a evitat să răspundă la trei sau patru întrebări concrete în cadrul dezbaterilor și, mai grav, nu a reușit să se delimiteze clar de personaje controversate precum Florian Coldea, Victor Ponta sau Sebastian Ghiță, atunci când a fost întrebat direct despre legătura sa cu aceste figuri. Antonescu a subliniat că, în ciuda unei ocazii importante de a-și exprima poziția, Nicușor Dan a ales să evite o reacție fermă.

„Dincolo, la domnul Simion, evident că cifra de 500.000 de bugetari, deşi probabil dă satisfacţie tuturor vitejilor care cereau reduceri înainte, este evident una nu doar hazardată, zic hazardată ca să fie elegant, dar ea n-a fost aplicată cu precizie ce, cum, unde. Şi, sigur, faptul că în materie de politică externă, dar poate că asta nu e vina lor, ci va apărea în dezbaterile următoare, în materie de politică externă mai la nuanţă, mai precis, ar fi de discutat.

Pentru că, de fapt problema în politică externă, mai ales cu aceşti doi candidaţi, mai ales cu domnul Simion în finală este dacă noi suntem în Europa sau nu suntem, că suntem şi nu prea putem fi scoşi chiar dacă iese Simion preşedinte. Nici nu cred că are această intenţie. Ci cum anume jucăm în Europa, pentru că ne place, nu ne place, tot din Europa sunt şi domnul Viktor Orban, tot din Europa este şi Partidul doamnei Le Pen, care, cine ştie, ar putea fi la putere în doi ani. Acum sunt chiar subiecte interesante”, a completat Antonescu.

george simion nicusor dan
SURSA FOTO: Inquam Photos. Colaj Capital

Fostul lider politic a făcut o comparație între actualul climat electoral și cel din campaniile trecute

Totodată, fostul lider politic a făcut o comparație între actualul climat electoral și cel din campaniile trecute, remarcând că de această dată diaspora nu mai joacă același rol decisiv în favoarea sistemului consacrat. În această ecuație, George Simion se diferențiază prin faptul că reușește să mobilizeze un sprijin popular semnificativ, fără a fi asociat cu structuri sau personaje din vechiul sistem politic.

Antonescu a sugerat că, în spatele lui Nicușor Dan, par să se alinieze interese vizibile, inclusiv cele ale lui Sebastian Ghiță și ale televiziunii pe care o controlează. În contrast, în cazul lui George Simion, nu a identificat o susținere clară din partea vreunui sistem ocult sau rețea de influență, lăsând impresia că acesta reprezintă o opțiune emergentă, aflată în afara vechilor aranjamente de putere.

„Fără să pot să intru în detaliu, că nu cunosc detaliile, că nu cunosc aceste mecanisme că dacă le-aş fi cunoscut poate aş încercat cu modestele puteri să le şi contracarez. Da, le recunosc, Sunt aceleaşi. Sunt aceleaşi, cred că e cam a cincea oară când asistăm la treaba asta: 2004, 2009, 2000. Singura diferenţă este sigur că, sau mă rog sunt mai multe, diaspora de data asta, cel puţin până acum, nu mai e carte atu în cărţile acestui mecanism şi, sigur, acum ne şi confruntăm cu o situaţie destul de delicată cu acest 40% pentru outsider, pentru domnul Simion.

Da, eu îi văd pe toţi acolo cred că oricine poate să-i vadă. S-a alăturat acum la masa discuţiilor, probabil şi domnul Ghiţă, dacă urmăriţi producţiile şi atitudinile candidatului său şi postului său de televiziune. Problema mea este că, să nu se înţeleagă din asta, că eu vorbesc despre ce se vede în spatele domnului Nicuşor, că eu cred că în spatele domnului Simion ar fi doar poporul. O, nu! Numai că nu ştiu, nu văd v-am spus, răul cunoscut contra răului necunoscut”, a conchis fostul candidat.