Viktor Orban acuză Washingtonul şi Bruxellesul de amestec în politica ungară

Susținătorii lui Viktor Orban s-au strâns pe malul vestic al Dunării și au mers până în centrul Budapestei, unde premierul le-a ținut un discurs, conform apnews.com

În acest context, Orban a spus că Ungaria va avea parte de un viitor dificil dacă el va pierde alegerile de primăvara viitoare. Totodată, acesta a vorbit și despre realizările guvernului său, din punct de vedere economic, criticând astfel guvernul socialist precedent, pe care l-a acuzat că a rănit Ungaria.

„Ne-au trebuit ani de zile pentru a corecta ce a distrus aripa stângă. Socialiştii şi liderul lor au rămas atârnaţi de gâtul nostru”, a declarat Viktor Orban, potrivit sursei menționate.

Marşul a fost organizat de organizaţia nonguvernamentală Forumul Unităţii Civile

De asemenea, premierul ungar a acuzat în aceeași zi Washingtonul şi Bruxellesul că încearcă să se amestece în politica internă a Ungariei de partea rivalului său la alegerile de anul viitor, Peter Marki-Zay, care a susţinut în paralel că actualul regim de la Budapesta a devenit nesustenabil din punct de vedere moral, potrivit reuters.com

Acesta a spus, în faţa a zeci de mii de simpatizanţi adunaţi la Budapesta pentru a marca revolta anti-sovietică din anul 1956, că Washingtonul şi miliardarul George Soros ajută opoziţia ungară cu bani, reţele de activişti şi mass-media.

„Dar ce contează nu este ceea ce ei doresc la Bruxelles, la Washington şi în mass-media controlate din străinătate. Maghiarii sunt cei care-şi vor hotărî propriul destin. Forţa noastră stă în unitate (…), credem în aceleaşi valori: familia, naţiunea şi o Ungarie puternică şi independentă”, a spus Viktor Orban.

Ungaria trimite o undă de șoc în toată Europa

Presa internațională notează că premierul Ungariei, Viktor Orban, a respins planurile Uniunii Europene de combatere a schimbărilor climatice. Premierul ungar a spus despre acestea că sunt ”o fantezie utopică”, subliniind, totodată, că măsurile ecologiste duc la creșterea prețurilor la energie în Europa.

„Majorarea preţurilor, noile reglementări, urcarea preţurilor până la cer, distrugerea clasei mijlocii. Normalitatea pe de o parte şi fantezia de cealaltă parte. Iar fantezia utopică ne omoară, aceeaşi problemă este şi cu preţurile la energie”, a adăugat premierul maghiar.