Laura Codruța Kovesi este în culmea fericirii după ce a câștigat șefia Parchetului European. Această funcție o poate ajuta inclusiv să scape de dosarele discipliniare aflate pe numele său.

Mai exact, secţia pentru procurori a CSM dar și judecătorii Înaltei Curţi trebuie să decidă ce vor face cu dosarele disciplinare ale Laurei Codruţa Kovesi.

Potrivit unor surse judiciare, citate de G4 Media, magistraţii CSM şi ÎCCJ ar putea decide clasarea dosarelor disciplinare sau suspendarea lor până când Kovesi îşi încheie mandatul de 7 ani la şefia Parchetului European. Clasarea este luată în calcul atâta vreme cât ea nu mai are calitatea de magistrat român.

„Nu poţi sancţiona disciplinar, precum un magistrat român, o persoană care nu mai este magistrat român”, au explicat pentru o G4media.ro surse judiciare. O altă variantă este şi suspendarea vreme de 7 ani, însă după această perioadă Kovesi s-ar putea pensiona întrucât ar avea vechimea necesară.

Trebuie amintit că fosta șefă a DNA a fost eliberată din funcţia de procuror pe 30 octombrie, prin decret, de către preşedintele Klaus Iohannis.

Pe rolul Secţiei pentru procurori a CSM mai este un dosar disciplinar care o vizează pe fosta şefă a DNA. Cazul are termen pe 15 ianuarie 2020.

Inspecţia judiciară o acuză pe Kovesi că ar fi comis abateri disciplinare şi ar fi ştirbit prestigiul Justiţiei în cazul înregistrărilor audio din cadrul unei şedinte cu procurorii DNA, apărute în public în iunie 2017. Ea le cerea procurorilor să facă dosare cu miniştri.