Laura Codruța Kovesi se bucură de o susținere puternică în Parlamentul European. Un număr semnificativ de europarlamentari s-au declarat în favioarea numirii fostei șefe a DNA la șefia parchetului european.

Cel mai puternic susținător al lui Kovesi este de departe liberalul Rareș Bogdan, liderul delegației europarlamentarilor români din grupul PPE. Într-o declarație pentru B1.tv, el și-a declarat speranța ca reprezentanții României să nu mai facă „circul” pe care l-au făcut data trecută în LIBE și în COREPER.

„Sper să nu o mai împingă pe Luminița Odobescu să nu îi acorde votul candidatului român, sper ca Maria Grapini să considere că a fost un moment trist al vieții sale încercarea de a sustrage 2-3 voturi sub ochii vigilenți ai europarlamentarilor. Sper ca cei din  PSD să își schimbe opinia cu privire la stat de drept”, a spus Bogdan pentru B1Tv.

El a explicat că Parlamentul European a dat mandat oficial prin vot în unanimitate a tuturor celor prezenți președintelui David Sasoli care a desemnat o comisie de trei membri validată de acest plen al Conferinței Președintelui, să susțină săptămâna viitoare la Strasbourg negocierile cu Consiliul. De aici încolo, dacă ne întoarcem în COREPER, dacă ne întoarcem în LIBE cu vot pentru Laura Codruța Kovesi, înseamnă că procedura a fost fracturată, înseamnă că nu mai mergem pe procedura actuală în care doamna Codruța Kovesi rămâne alesul Parlamentului European. Eu îmi doresc să mergem pe formula româno- germano- spaniolă prin care doamna Kovesi nu mai trece prin furcile caudine ale Parlamentului. Practic s-a intrat în linie dreaptă, alatăieri în grupul PPE s-a votat cu 184 din 184 de voturi pentru susținerea Laurei Corduța Kovesi și pentru urgentarea procedurii de desemnare. Și Renew și Verzi a fost la fel, nu știm ce fac socialiștii” a declarat Rareș Bogdan.

La rândul său, un alt europarlamentar cu greutate, Dacian Cioloș, care reprezintă Renew Europe în PE, a arătat că după ce Franța a anunțat că își schimbă poziția, mai multe țări și-ar fi schimbat la rândul lor poziția față de candidatura Laurei Codruța Kovesi.

„A mai apărut o altă schimbare în Consiliu, Franța și-a schimbat poziția așa cum știm și treaba asta este confirmată, la fel am confirmat-o ieri și alatăieri procedural și odată cu Franța își mai schimbă poziția și alte state membre. Am confirmat cu prim-miniștri din Benelux, din Belgia, Olanda și Luxemburg, mai sunt și state membre care își schimbă poziția și în condițiile acestea președenția Finandeză, săptămâna viitoare, în COREPER o să pună în discuție ideea asta, după ce marți va avea loc o rundă de discuții între noua echipă de negociere a Parlamentului și președinția Finlandeză.

Candidatul francez a primit altă funcție, dar teoretic și procedural el poate să spună oricând că în cazul în care e numit procuror șef european preferă funcția asta, în cazul în care e numit atâta timp cât el nu și-a retras candidatura”, a comentat Coloș pentru B1.ro.

Dragoș Tudorache a susținut că mai este doar o etapă de parcurs până când Laura Codruța Kovesi va fi desemnată procuror european. În opinia sa,  nu au cum să nu ajungă din nou în COREPER.

„Formal va trebui să fie o nouă discuție. Sperăm să aibă loc săptămâna viitoare. Candidatul francez a câștigat alt post, deci se poate presupune că interesul lui nu mai este același care era înainte și asta va determina Franța să aibă altă poziție. Noi am depus toate demersurile necesare pentru a ne asigura că susținerea va fi acolo. La nivel de Parlament lucrurile sunt deja confirmate dinainte de vacanța de vară, noua compoziție a Parlamentului a confirmat poziția anterioară”, a arătat Tudorache pentru B1.ro.

Kovesi nu s-ar bucura de susținerea europarlamentarilor italieni și greci, susțin surse din PE. Italienii sunt pe locul trei ca număr de membri în Parlamentul European ,după Franța. Nici ungurii nu ar susține candidatura fostei șefe a DNA. Totuși, pozițiile pro-Kovesi sunt majoritare în acest moment.

Tocmai de aceea, mai multe surse politice susțin că inclusiv Guvernul României ar urma să-și schimbe poziția și să susțină candidatura lui Kovesi. Mai mult chiar, Voirica Dăncilă este sfătuită să o susțină pe fosta șefă a DNA. Astfel, premierul ar urma să preseze Opoziția în privința susținerii Rovanei Plumb în poziția de comisar european.