Înalta Curte de Casație și Justiție – ÎCCJ a admis în principiu marți judecarea recursului în casație în cazul lui Liviu Dragnea.

Recursul în casație este o cale extraordinară de atac a sentinței pronunțate, care, dacă este admisă, șterge condamnarea. În consecință, fostul lider al PSD a deschis drumul spre o rejudecare, în dosarul în care a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare.

Se judecă la anul

ÎCCJ a stabilit ca termenul în care se va judeca acceptarea recursului în casație să fie în data de 14 ianuarie.

Tot marți, ÎCCJ a respins contestația în anulare înaintată de Liviu Dragnea, decizia fiind definitivă. Astfel, din două căi extraordinare de contestare a sentinței, fostul șef al PSD a avut deocamdată câștig de cauză în una singură.

Rămâne în arest

De asemenea, a fost respinsă şi cererea lui de suspendare a executării pedepsei. Ca urmare, fostul lider al PSD rămâne după gratii.

Abia la termenele viitoare se poate afla însă facă Liviu Dragnea va scăpa de executarea sentinței de trei ani jumătate, primită pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu.

În primă instanță, Liviu Dragnea fusese condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, dar a atacat sentința.

Două condamnări definitive

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis însă la finele lunii mai 2019 menținerea deciziei de condamnare de pe fond, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Astfel, pe 27 mai, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Conform rechizitoriului, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a procedat la menţinerea ilegală în posturi a două angajate – Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Cele două nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul Organizaţiei PSD Teleorman, a arătat DNA.

A fost a doua condamnare definitivă a lui Dragnea, după cea de la referendum.