O analiză devastatoare a celor de la europaliberă.org. arată ce îl așteaptă pe Victor Ponta dar și cum a reușit să piardă toată puterea în doar 70 de zile.

Jurnaliștii arată că Ponta și-a supraevaluat forțele după dărâmarea Cabinetul Dăncilă și a cerut funcții în guvernul Orban, dar și poziția de comisar european pentru ProRomânia.

„O negociere cu multe condiții, în care s-a lovit de refuzul premierului desemnat. PNL nu a dorit să își înceapă aventura guvernamentală cedând în fața unui șantaj din partea lui Victor Ponta, potrivit celor care au participat la negocieri.

Ce nu a luat în calcul Victor Ponta a fost faptul că PNL va începe negocierea la bucată cu parlamentarii ProRomânia. Potrivit unor sondaje interne, partidul se afla oricum în scădere, aflându-se în jurul a 6%”, arată sursa menționată.

Potrivit acestora,  Orban a discutat direct cu Daniel Constantin și Sorin Câmpeanu, peste capul președintelui ProRomânia, care a rămas în ofsaid.

Ei au amintit de poziționarea lui Mihai Tudose și Daniel Constantin care au discutat individual cu cei de la PNL. Cum a aflat, Ponta a trecut la amenințări. Mihai Tudose a fost exclus de pe grupul de Whatsapp, tot duminică, după ce i-a spus lui Ponta că merge pe o linie greșită. O ultimă discuție avută de Victor Ponta cu Daniel Constantin a avut loc cu câteva minute înainte de votul de luni din plen, când cei doi s-au certat, aflându-se pe poziții total diferite.

Surse politice citate de cei de la Europaliberă, au spus că sunt șanse foarte mari ca această grupare din jurul lui Daniel Constantin să se regăsească în PNL în viitorul apropiat, lucru discutat în negocierile purtate pentru susținerea guvernului Orban. Pe de altă parte, există o rezistență serioasă în interiorul PNL față de un astfel de scenariu.

A doua opțiune o reprezintă formarea unui nou partid, dar varianta este considerată prea riscantă.

În acest moment, calculele nu sunt în favoarea lui Ponta. „În loc să aibă 70 de parlamentari, ProRomânia și ALDE sunt la jumătate din numărul propus. Pro România a rămas cu 25 de aleși. Colaborarea ALDE cu ProRomânia a încetat și ea, rămânând doar alianța electorală pentru Mircea Diaconu, iar principala misiune a lui Victor Ponta e să scoată partidul din această izolare”, arată sursa menționată.

Potrivit acestora, bătălia cea mai importantă a lui Victor Ponta în 2020 rămâne ca partidul său să depășească cele 5% necesare supraviețuirii în politica mare. Obiectivul personal al lui Ponta rămâne 2024, candidatura la prezidențiale.