Victor Ponta şi Dan Şova au fost achitați în dosarul Turceni-Rovinari

Victor Ponta şi Dan Şova au fost achitați. Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o decizie de achitare definitivă pentru fostul premier al României, Victor Ponta. De aceeași decizie se bucură și fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova.

În aceeași situație este și fostul director general al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel. Deciziile au fost luate în cadrul dosarului Turceni-Rovinari.

Împreună cu aceștia, au fost, de asemenea, achitați foștii directori ai termocentralelor Rovinari și Turceni, conform deciziei ICCJ.

În cadrul acestui dosar, DNA a estimat un prejudiciu de aproximativ nouă milioane de euro.

Acest verdict definitiv survine la zece ani de la începutul procesului judiciar.

Victor Ponta, acuzat de abuz în serviciu și evaziune fiscală

În anul 2014, Direcția Națională Anticorupție i-a adus în fața instanței pe cei doi politicieni și pe cei trei directori din Complexul Energetic Oltenia. Ei erau acuzați de spălare de bani, fals în înscrisuri, abuz în serviciu și evaziune fiscală. Dosarul cu pricina a ajuns cunoscut opiniei publice sub numele de „Turceni-Rovinari”.

Inculpații erau acuzați de săvârșirea unor acte de corupție în contextul încheierii unor contracte de consultanță cu termocentralele Turceni și Rovinari.

Procurorii l-au învinuit pe Victor Ponta că, în intervalul 2007-2008, prin intermediul cabinetului său de avocatură, a primit aproximativ 200.000 de lei de la Societatea Civilă de Avocați „Șova și Asociații”.

Banii ar fi fost oferiți pentru activități consemnate în documente. Totuși, se pare că ele nu au fost realizate, de fapt.

„Astfel, la 30 august 2007, între SCA ‘Şova şi Asociaţii’, reprezentată de Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat ‘Ponta Victor-Viorel’, reprezentat de Ponta, s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea.

Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut ca pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 de euro pentru care va emite o factură lunară. Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpaţii au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta pentru octombrie 2007 (lună în care Şova s-a înţeles cu Cristea Dumitru să încheie un contract de asistenţă juridică prevăzut cu comision de succes)”, susţinea DNA, la acea vreme.

Persoanele considerate complice în această afacere sunt: Dan Șova, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, și directorii termocentralelor din Rovinari și Turceni, Dumitru Cristea și Octavian Graure.

Cuantumul total al prejudiciului estimat se ridica la aproximativ nouă milioane de euro.

Acum, la aproape 10 ani de la demararea procesului, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis achitarea definitivă a celor acuzați. Curtea a argumentat că fapta pentru care au fost judecați nu a avut loc.

În plus, magistrații au emis și o hotărâre de ridicare a sechestrului de pe toate bunurile deținute de cei inculpați.