Au început negocierile pentru bugetul UE pe anul 2025

Victor Negrescu a transmis că în calitate de negociator-șef al Parlamentului European privind bugetul european, va susține cu tărie necesitatea unei bugetări axate pe nevoile cetățenilor în jurul a trei principii cheie:

  1. finanțarea programelor prin care creștem nivelul de trai al cetățenilor și dezvoltăm componenta socială prin care nu lăsăm pe nimeni în urmă;
  2. să ne asigurăm că banii europeni ajung acolo unde este nevoie de ei, printr-o mai bună implementare, flexibilizarea și simplificarea regulilor, combaterea corupției și prioritizarea finanțărilor şi către obiective noi de finanțare;
  3. protejarea modului nostru de viață, prin creșterea investițiilor în zone de siguranță și de securitate, pornind de la apărarea noastră comună până la reziliența societății pe componente precum combaterea traficului de droguri sau investițiile în educație și sănătate.

Potrivit lui Victor Negrescu, liderii europeni trebuie să înțeleagă că așteptările de la Uniunea Europeană sunt consistente și îndreptățite.

„În consecință, i-am explicat comisarului european pentru bugete faptul că trebuie să trecem de la teorie la practică, de la programe pe hârtie la acțiune în teren pentru ca oamenii să simtă beneficiile apartenenței la UE”, a scris acesta pe Facebook.

A fost adoptată rectificarea bugetului UE

Europarlamentarul PPE (PNL) Siegfried Mureșan a anunțat marți că a fost aprobată rectificarea Bugetului UE în cadrul Comisiei pentru Bugete din Parlamentul European. Unul dintre amendamentele sale a fost adoptat. Astfel, s-au adăugat 4,8 milioane de euro în sprijinul Ucrainei și consolidarea securității în zona UE.

„Deputatul european Siegfried Mureșan:

„VOTAT

Raportul meu care aduce 4,8 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucraina și fonduri suplimentare pentru întărirea siguranței în UE, votat în Parlamentul European.

Comisia pentru bugete din Parlamentul European tocmai a adoptat raportul meu privind rectificarea Bugetului Uniunii Europene pentru anul 2024.

Ca negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024, am solicitat astăzi votul colegilor din Comisia pentru bugete pe prima propunere de rectificare a bugetului anual al UE.

Prin revizuirea Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021 – 2027, aprobată în luna februarie, am decis să alocăm mai multe fonduri pentru noile priorități ale Uniunii Europene: protecția securității externe, siguranța și apărarea în interiorul UE, precum și pentru crearea Facilității pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro”, a spus el pe pagina sa de Facebook.

Astăzi s-a votat proiectul de rectificare a Bugetului UE 2024. Acesta include modificările bugetare anuale ca urmare a revizuirii Cadrului Financiar Multianual (CFM). O parte semnificativă a acestor modificări se referă la alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei. Această sumă reprezintă contribuția anuală din partea fondurilor nerambursabile a facilității de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Rectificarea mai include și o alocare de 376 de milioane de euro pentru Fondul European de Apărare, ca parte a Platformei „STEP”, care încurajează investițiile în industriile strategice ale Uniunii Europene, mai precizat europarlamentarul.

Potrivit lui Mureșan, aceste alocări nu au putut fi incluse inițial în Bugetul UE 2024, adoptat anul trecut, deoarece nu existau suficiente resurse de finanțare în cadrul inițial al CFM al UE, votat în 2020. Acest cadru a fost definit înainte de apariția noilor priorități europene, în special în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. De aceea, s-a impus revizuirea CFM-ului. Aceasta a fost adoptată în februarie, la trei luni după adoptarea bugetului anual.

„După votul de astăzi, raportul va fi adoptat pe 25 aprilie, în ultima sesiune plenară a Parlamentului European din actuala legislatură. Mă bucur că voi reuși să obțin un vot final pe această rectificare înainte de începerea campaniei pentru alegerile europene. Ne asigurăm, în felul acesta, că banii ajung cât mai repede acolo unde este nevoie de ei”, a conchis el.