Data de 24 ianuarie este declarată zi liberă de la Guvern. Aceasta pică într-o zi de joi, iar acest fapt le-ar putea aduce bugetarilor un beneficiu, și anume, Guvernul ar putea lua decizia să facă din nou punte cu weekendul și să aibă parte de patru zile libere la final de ianuarie, respectiv – joi, vineri, sâmbătă, duminică, adică 24, 25, 26 și 27 ianuarie 2019. Totuși, nu s-a stabilit nimic oficial în acest sens, astfel că, ne raportăm strict la ziua de 24 ianuarie 2019, când românii sărbătoresc Mica Unire.

Există și categorii de salariați care nu vor putea beneficia de această zi liberă nelucrătoare. Mai exact, este vorba despre angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică,dar și despre locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupedin cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.

Legislația în vigoare mai spune că în astfel de situații, angajatorii sunt obligați să le acorde angajaților care lucrează în zile declarate libere anumite compensații. Salariații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Aceștia vor primi bani în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu, conform Cancan.ro.