Valabilitatea cardurilor naţionale de sănătate va fi prelungită cu încă 7 ani, a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Asigurare de Sănătate, Adela Cojan.

”Am obţinut finanţare pentru preungirea valabilităţii acesteia pentru 4,2 milioane de persoane din țara noastră, începând cu data de 1 iulie urmau să expire aceste carduri, or, prelungirea valabilității acestora s-a obținut pentru încă șapte ani.”, a spus aceasta la Radio România Actualități.

Evidența celor care beneficiază de servicii paraclinice

„Reintroducem, începând cu data de 1 iulie, tocmai pentru a avea o evidenţă clară a cazurilor ce se internează, a cazurilor care beneficiază de servicii medicale la domiciliu şi a cazurilor care beneficiază de servicii paraclinice, de imagistică medicală şi de laborator, deci, acolo unde există interacţiune între medic şi pacient şi trebuie obligatoriu să fie pacientul în faţa medicului, vom reintroduce utilizarea şi validarea serviciilor cu cardul naţional de sănătate”, a declarat aceasta.

Potrivit proiectului care se află în dezbatere publică, scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat, iar termenul de valabilitate pentru cardurile emise până la 31 decembrie 2014 va fi de 14 ani de la data emiterii.

Ce se arată în nota de fundal a proiectului

Rescrierea cardurilor de sănătate se va face automat, atunci când titularul cardului respectiv va merge la medic. Practic, sistemul va detecta automat cardul expirat și va înlocui data expirării, fără ca medicul să intervină în vreun fel.

„Rezultă astfel o degrevare a bugetului Ministerului Sănătății pentru anii 2020-2021 de cheltuielile aferente tipăririi unui număr de aproximativ 14.200.000 de carduri naționale de asigurări sociale de sănătate a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum și a bugetului Fondului național de asigurări sociale de sănătate pentru cheltuielile aferente distribuției acestora”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Termenul de valabilitate al cardurilor de sănătate, în prezent

cardurile de sănătate sunt valabile șapte ani de la data emiterii. Având în vedere că acestea au început să fie emise din 2013, începând de luna viitoare peste 14 milioane de asigurați vor rămâne fără carduri naționale de sănătate valabile. După cum se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG, în anul 2020 expiră aproximativ 4,2 milioane de carduri, iar în anul 2021 vor expira aproximativ 10 milioane de carduri.