Ca serie brută, avansul înregistrat este cu 9,3%, ritm crescut faţă de cel din luna precedentă, arată datele transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce privește întreg anul 2019, afacerile au avansat cu 7,2% faţă de 2018.

În noiembrie 2019, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, ca serie brută, cu 6,5%.

În decembrie 2019, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 9,3% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,3%.

 

Au crescut vânzările la produsele nealimentare

 

Avansul, pe serie brută, s-a datorat creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+11,1%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+9,4%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,1%).

În 2019, faţă de 2018, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere cu 7,2% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+8,8%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+6,5%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6%).

În 2018, faţă de 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, ca serie brută, cu 5,4%, ritm scăzut faţă de cel din anul precedent.