Cinci parlamentari PNL au depus la Senat o propunere de modificare a Codului Fiscal. Proiectul de lege prevede o scădere semnificativă a TVA până în 2020, scrie startupcafe.ro.

Propunerea semnată de liberalii Florin Roman, Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heiuş, Sorin-Dan Moldovan și Nicolae Neagu, prevede o scădere a cotei standard de TVA de la 19% la 16% și a cotei TVA pentru alimente de la 9% la 5%, începând cu anul 2020.

Grupul de parlamentari liberali motivează că această scădere este necesară pentru că actualele cote sunt ”foarte mari”, ceea ce determină contribuablii să eludeze, să nu se conformeze la plata taxei.

Cele mai recente date oficiale arată că în 2016, România a avut cel mai mare decalaj la încasarea TVA din Uniunea Europeană, 35,88%. ”Analizând veniturile la bugetul de stat pe anii 2017, 2018 și primul semestru din 2019, putem să concluzionăm că deficitul de încasare a TVA s-a menținut și chiar a crescut”, spun cei 5 deputați PNL.

Propunerea legislativă abia a fost depusă în Senat, iar până la aplicare mai are mult de parcurs, în cazul în care se va ajunge vreodată acolo.