Se pare că Italia va lua în curând o decizie cu privire la renunțarea taxelor pe autostrăzi.

Este foarte posibil ca această acțiune să genereze tensiuni în relația cu compania Autostrade per l’Italia, care operează mai mult de jumătate din drumurile cu taxă din țară, scrie Bloomberg, citată de hotnews.ro.

Informațiile au apărut în urma declarațiilor premierului italian Giuseppe Conte, care a anunțat faptul că Guvernul va încheia în curând o analiză, după prăbușirea podului Morandi, în regiunea Liguria din nord-vestul Italiei, în apropiere de oraşul de coastă Savona.

Noul proiect normativ vrea de fapt să împiedice plata a miliarde de euro drept compensație pentru Autostrade per l’Italia, se arată într-un document analizat de Bloomberg.

„Victimele accidentului de pe podul Morandi cer dreptate și rapoartele arată că nu au fost efectuate suficiente lucrări de întreținere”, a spus Conte, în cadrul unei conferințe de presă la Roma.

 

Peste 40 de decese în accidentul de pe A10

În august 2018, o porțiune de pod de pe autostrada A10, în apropierea orașului Genova, s-a prăbușit.

În urma accidentului au fost constatate 43 de decese, acestea stârnind nemulțumirea publicului și aprinzând un conflict între guvernul lui Conte și companiile care operează drumurile.

În 22 decembrie, Autostrade per l’Italia, a transmis Guverului că este pregătită să renunțe la concesiunile pentru autostrăzi dacă o modificare legală provizorie se va confirma.

În prezent, autostrada este operată de Autostrade per l’Italia, divizie a companiei Atlantia, deținută de familia Benetton, care a încercat să pună capăt intențiilor Guvernului italian de a revizui contractele, deoarece afacerea era una profitabilă.

Conte a mai prezentat și obiectivele Guvernului pentru anul viitor, care includ o simplificare a birocrației în țară și scăderea impozitelor.

Acesta a mai susținut că economia Italiei va crește datorită unui „plan solid în ceea ce privește infrastructura” din sudul Italiei.