Concret, tinerii care nu lucrează, nu au ajutor de șomaj și care practic trăiesc pe banii părinților sau muncesc la negru ar putea beneficia de un proiect pe bani europeni pentru integrarea lor socială, derulat de Ministerul Tineretului și Sportului. Decizia vine după ce statistica arată că unul din cinci tineri fac parte din această categorie.

Ce spune Andra Costache, secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului

Potrivit unor declarații pentru Radio România Actualități, Andra Costache, secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, cei vizați în proiect sunt cei care nu merg nici la școală și nici nu sunt pe piața muncii.

”E vorba de tinerii care nu sunt nici la școală, nici nu urmează o formă de ucenicie sau educație non-formală și nici nu sunt pe piața muncii, pentru că ei nici măcar nu iau șomaj. Nu am nici venituri sau au venituri la negru.”, a spus acesta.

Reporterul Radio România Actualități a adăugat că tinerii care stau pe banii părinților pot intra și ei în termenii programului. Andra Costache a mai spus că acești tineri fac parte din categoria tinerilor invizibili.

”Da și asta e o variantă. Mai mult decât atât, problema cea mai mare cu acești tineri e faptul că ei nu sunt înregistrați. Deci practic vorbim de o categorie a tinerilor invizibili.”, a mai spus acesta.

Programul este o provocare

Secretarul de stat din Ministerul Tineretului și Sportului a subliniat că va fi o provocare să gestionezi un tânăr care nu a fost încadrat nicăieri. În plus, Andra Costache a mai spus că proiectul va fi făcut la nivel regional.

”Va fi o provocare să putem gestiona un tânăr care nu a fost încadrat nicăieri să își poată înființa o afacere și să și o țină pe picioare.

Acest proiect îl vom face la nivel regional, adică practic vom avea şapte proiecte, inclusiv zona de București-Ilfov, iar pe zona de sud-est, care știm foarte bine că este o zonă destul de săracă și foarte mulți tineri pleacă spre alte orașe mai mari, vom avea punctul central de lucru în Galați.”, spune acesta.

Numărul total al beneficiarilor acestui proiect este de circa 7.000, câte 1.000 pentru fiecare regiune, și doar pentru zona de sud-est sunt disponibile circa patru milioane de euro, au mai transmit reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului.