Noul program va ajuta la evitarea vânătorilor de subvenții

„Avem de gând ca în noul Program Naţional Strategic să evităm cât mai mult banii care merg spre aceşti vânători de subvenţii, adică oameni sau fonduri de investiţii care îşi plasează banii în agricultură doar cu scopul de a vâna aceste subvenţii şi mai puţin de a face treabă în agricultură. Vrem să direcţionăm cât mai mulţi bani către cei care au o tradiţie în a cultiva pământul şi în a creşte animale, care au făcut acest lucru şi înainte de a apărea subvenţiile şi care cu siguranţă vor face această activitate şi după ce subvenţiile vor dispărea”, a spus Adrian Oros, la Cluj-Napoca.

El a arătat că în privinţa ”vânătorilor de subvenţii” suntem „campioni” în Europa.

S-au trimis deja banii pentru plata subvențiilor APIA

Comisia Europeană a rambursat marţi, 7 ianuarie, peste 1,024 miliarde de euro, suma reprezentând plăţile în avans efectuate de către APIA în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie 2019, aceasta fiind cea mai mare sumă pe care agenția a tranferat-o în conturile fermierilor din 2009 până în prezent.

”Este cea mai mare sumă pe care a dat-o APIA ca avans din 2009 şi până astăzi, respectiv 1,024 miliarde de euro, 2009 fiind primul an în care s-a acordat avans pe schemele de plăţi directe. Declaraţia de cheltuieli pe care o facem la începutul lunii decembrie aferentă perioadei de avans 15 octombrie – 30 noiembrie 2019 se rambursează de către Comisie în a doua zi lucrătoare, respectiv marţi, 7 ianuarie”, a explicat șeful APIA.