Mecanismul de anulare a unor accesorii fiscale din Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 poate fi acum pus în aplicare. Deși vine la mai bine de o lună distanță de momentul oficializării, ordinul Finanțelor de azi, nr. 3126/2019, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 786 și cuprinde procedura detaliată a mecanismului și toate documentele necesare.

Beneficiul promis de ministerul de Finanțe prin Ordonanță îi vizează pe toți cei care au datorii bugetare restante la finele lui 2018 de sub un milion de lei dar și persoanele fizice și entitățile nejuridice ce au datorii peste acest plafon.

Acestea se aplică însă doar datoriilor bugetare administrate de organul fiscal central, nu și de autoritățile locale.

Primul pas pe care trebuie să-l facă cei interesați este să depună la Fisc, personal, prin poștă sau prin Spațiul Privat Virtual (SPV) o notificare în acest sens și vor primi în termen de cinci zile ce datorii au și certificatul de atestare fiscală. Termenul se poate prelungi cu încă trei zile în cazul unor eventuale neconcurdanțe.

Ulterior organul fiscal va dispune amânarea la plată a accesoriilor, precum și oprirea eventualelor executări silite pentru acele datorii. Datornicul trebuie apoi să ceară anularea obligațiilor de plată, până la data de 16 decembrie și va plăti datoriile principale. De asemenea trebuie plătite și datoriile pentru anul curent pentru a nu pierde beneficiul anulării accesoriilor, scrie avocatnet.ro.